czernina

  • kulin.  zupa z krwi zwierzęcej
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • synonimy:  czarna polewka
    hiperonimy:  zupa
  • Mnie chłodniki kojarzą się z dzieciństwem i wakacjami w Łomży, [...] ciągle żyjącej według starodawnych obyczajów, także kulinarnych. Jeszcze z kaczej krwi gotowano czerninę, jeszcze sałatę jadało się na słodko, jeszcze latem królowały chłodniki [...].

    źródło: NKJP: Chłodniki, Dziennik Polski, 2008-06-27

    W starym parku hrabiów Krasińskich [...] funkcjonuje hotel i restauracja. We wnętrzach - wyraźnie przypominających u kogo gościmy - można zjeść całkiem nieźle i ze smakiem. [...] Wśród zup niemal całkiem zapomniana w Polsce czernina i doskonały żurek szlachecki z czosnkowym pieczywem.

    źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Wyżerka u Amora, Polityka, 2008-05-24

    Doprawiamy zupę cukrem, solą, octem, pieprzem[...] lub przyprawą do zup w płynie. Gorącą czerninę podajemy z makaronem lub ziemniakami.

    źródło: NKJP: (DAG, KAS): Weekendowy informator, Gazeta Poznańska, 2002-01-25

    Na podrobach, wieprzowinie i jarzynach ugotować rosół i przecedzić. Do wywaru wlać krew rozrobioną z octem i starannie roztrzepaną mąką. Dodać odrobinę cukru (czernina powinna być kwaskowata) [...].

    źródło: NKJP: Tadeusz Olszański: Kącik konesera, Kuchnia, nr 1, 1999

    [...] jest zakaz przyjmowania krwi, co się odnosi m.in. do spożywania krwi w kaszankach, czerninach itp.

    źródło: NKJP: Internet

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. czernina
    czerniny
    D. czerniny
    czernin
    C. czerninie
    czerninom
    B. czerninę
    czerniny
    N. czerniną
    czerninami
    Ms. czerninie
    czerninach
    W. czernino
    czerniny
  • Zob. czarny

CHRONOLOGIZACJA:
1807, SL
Data ostatniej modyfikacji: 02.05.2016