fermentacja

  • chem.  stopniowy rozpad cukrów bez udziału tlenu, przebiegający dzięki enzymom wytwarzanym przez drożdże, bakterie lub pleśnie
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy


    KATEGORIE FIZYCZNE

    Cechy i właściwości materii

    stan skupienia, trwałość materii

    • wtórna fermentacja; fermentacja alkoholowa, kwasowa, metanowa, mlekowa; beztlenowa
    • fermentacja osadów, wina
    • proces; efekt, produkt fermentacji
    • fermentacja zachodzi gdzieś
    • poddawany fermentacji
  • Produkty kiszone przez pierwsze dni (od 3 do 6) trzymać w temperaturze pokojowej, by zakończyła się fermentacja.

    źródło: NKJP: Rady i zalecenia najważniejsze, Polityka, 2005-08-27

    Skąd w ogóle wziął się pomysł, by zastosować w produkcji wina wtórną fermentację, co dało początek szampanowi?

    źródło: NKJP: (domi): Bydgoszcz: Wykwintne czy nie, Gazeta Pomorska, 2009-12-31

    Prace Pasteura nad fermentacją wina doprowadziły go do wniosku, iż reakcje chemiczne są wyrazem życia. Tysiące reakcji chemicznych sterowanych przez biokatalizatory, czyli enzymy, przebiegają w każdej z naszych komórek, przez cały czas.

    źródło: NKJP: Andrzej Szczeklik: Kore: o chorych, chorobach i poszukiwaniu duszy medycyny, 2007

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. fermentacja
    fermentacje
    D. fermentacji
    fermentacji
    neut
    fermentacyj
    char
    C. fermentacji
    fermentacjom
    B. fermentację
    fermentacje
    N. fermentacją
    fermentacjami
    Ms. fermentacji
    fermentacjach
    W. fermentacjo
    fermentacje

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • łac. fermentātiō

CHRONOLOGIZACJA:
SJPXVII: fermentacyja
SL
SWil
SJPWar
SJPDor
SJPSz
SJPDun
ISJP
PSWP
USJP
Data ostatniej modyfikacji: 27.08.2012