-
chem.
stopniowy rozpad cukrów bez udziału tlenu, przebiegający dzięki enzymom wytwarzanym przez drożdże, bakterie lub pleśnie
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii
-
- wtórna fermentacja; fermentacja alkoholowa, kwasowa, metanowa, mlekowa; beztlenowa
- fermentacja osadów, wina
- proces; efekt, produkt fermentacji
- fermentacja zachodzi gdzieś
- poddawany fermentacji
-
|
Produkty kiszone przez pierwsze dni (od 3 do 6) trzymać w temperaturze pokojowej, by zakończyła się fermentacja.
źródło: NKJP: Rady i zalecenia najważniejsze, Polityka, 2005-08-27
|
|
Skąd w ogóle wziął się pomysł, by zastosować w produkcji wina wtórną fermentację, co dało początek szampanowi?
źródło: NKJP: (domi): Bydgoszcz: Wykwintne czy nie, Gazeta Pomorska, 2009-12-31
|
|
Prace Pasteura nad fermentacją wina doprowadziły go do wniosku, iż reakcje chemiczne są wyrazem życia. Tysiące reakcji chemicznych sterowanych przez biokatalizatory, czyli enzymy, przebiegają w każdej z naszych komórek, przez cały czas.
źródło: NKJP: Andrzej Szczeklik: Kore: o chorych, chorobach i poszukiwaniu duszy medycyny, 2007
|
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
ż
|
liczba pojedyncza |
liczba mnoga |
|
M. |
fermentacja
|
fermentacje
|
|
D. |
fermentacji
|
fermentacji
|
neut |
fermentacyj
|
char |
C. |
fermentacji
|
fermentacjom
|
|
B. |
fermentację
|
fermentacje
|
|
N. |
fermentacją
|
fermentacjami
|
|
Ms. |
fermentacji
|
fermentacjach
|
|
W. |
fermentacjo
|
fermentacje
|
|
Inne uwagi
Zwykle lp
-
CHRONOLOGIZACJA:
SJPXVII: fermentacyja
SL
SWil
SJPWar
SJPDor
SJPSz
SJPDun
ISJP
PSWP
USJP
Data ostatniej modyfikacji: 27.08.2012