sztufada
-
kulin. potrawa z mięsa wołowego, bez kości, nadzianego słoniną lub boczkiem, obsmażonego i duszonego z przyprawami
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
Choć sztufada wymaga nieco pracy przy przygotowaniu, to jednak efekt wart jest zachodu. Zaczynamy od przygotowania ładnych kawałków udźca wołowego, w których najpierw, przy pomocy noża, robimy otwory, a następnie rozpychamy je wzdłuż całego kawałka, naostrzonym kijem, mniej więcej grubości marchewki.
źródło: Internet: tvp.pl/styl-zycia/kuchnia
Pamiętam radosne podniecenie, z jakim czekałem na zamówioną sztufadę wołową. Zamiast marynowanego przez dwie doby w oleju i warzywach mięsa, po naszpikowaniu duszonego, podawanego w sosie z dodatkiem czerwonego wina i pomidorów, podsunięto mi coś suchego, twardego i zdecydowanie niesmacznego.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-07-24
Rodzice, którzy zajmują się organizacją balu, mogli wybierać wśród trzech zestawów dań. Restauracja proponuje m.in.: zupę pieczarkową z łazankami, sztufadę wołową, bigos, kotlet z indyka panierowany, jajko w szynce, zimne półmiski mięs i dla ochłody lodowe puchary.
źródło: NKJP: Dyskretna elegancja studniówki, Dziennik Polski, 1999-01-07
Warto [...] przypomnieć, że w czasach, z których pochodzi sztufada, ten majstersztyk sztuki kulinarnej, wódka trzymana była w domowych apteczkach, jako lekarstwo.
źródło: NKJP: Akademia smaku, Dziennik Polski, 2002-12-07
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. sztufada
sztufady
D. sztufady
sztufad
C. sztufadzie
sztufadom
B. sztufadę
sztufady
N. sztufadą
sztufadami
Ms. sztufadzie
sztufadach
W. sztufado
sztufady
-
wł. stufato (m) 'mięso duszone'
Por. niem. Stufata 'ts.'