podpuszczka
-
biochem. spoż. enzym trawienny, wydzielany przez żołądki niektórych zwierząt, używany do produkcji serów twardych
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem -
hiperonimy: enzym
-
To właśnie tutaj świeże mleko wlewane jest do specjalnego kotła. Potem dodaje się do niego odpowiednią ilość podpuszczki. Bakterie zaczynają pracować i po upływie pół godziny mleko zamienia się w skrzep.
źródło: NKJP: Holendrzy i ser, Euroregio Glacensis, nr 31 (137), 2000
Podpuszczka jest wykorzystywana do wyrobu serów podpuszczkowych, tzw. twardych.
źródło: NKJP: Przemysław Ulanowski: Zbulwersował mnie fakt, iż w tak dobrym „Magazynie” pozwolono sobie na taki błąd, Gazeta Wyborcza, 1998-05-22
Mieszkanki starożytnej i nowożytnej Europy stosowały jako środki antykoncepcyjne i poronne między innymi: podpuszczkę zajęczą, wydzieliny gruczołów bobra, korzenie paproci orlej [...].
źródło: NKJP: Kazimiera Szczuka: Milczenie owieczek. Rzecz o aborcji, 2004
Jego autor twierdzi, iż ludzie, którzy nie jedzą mięsa, a spożywają mleko lub sery, postępują źle, gdyż przyczyniają się do śmierci i cierpień żywych stworzeń. Tak, to prawda, że do produkcji żółtego sera używana jest podpuszczka z żołądków cieląt, można go więc wykluczyć ze swego menu.
źródło: NKJP: Marek Has, Maria Pojawia, Dyndzia Brodowska, Dariusz Lermer, Miłosz Woźniak: Czy wegetarianie są wegetarianami?, Zielone Brygady. Pismo Ekologów, 1991-02-01
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza liczba mnoga M. podpuszczka
podpuszczki
D. podpuszczki
podpuszczek
C. podpuszczce
podpuszczkom
B. podpuszczkę
podpuszczki
N. podpuszczką
podpuszczkami
Ms. podpuszczce
podpuszczkach
W. podpuszczko
podpuszczki
Inne uwagi
Zwykle lp
-
Od podpuszczać mleko w specjalnym znaczeniu serowarskim (Bańk); zob. puścić
1568, Bańk
Brak w SPXVI, datacja A. Bańkowskiego jest zatem wątpliwa (zapewne mylnie przepisana z hasła podpuszczany).