podpuszczka

  • biochem.  spoż.  enzym trawienny, wydzielany przez żołądki niektórych zwierząt, używany do produkcji serów twardych
  • CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem

  • hiperonimy:  enzym
  • To właśnie tutaj świeże mleko wlewane jest do specjalnego kotła. Potem dodaje się do niego odpowiednią ilość podpuszczki. Bakterie zaczynają pracować i po upływie pół godziny mleko zamienia się w skrzep.

    źródło: NKJP: Holendrzy i ser, Euroregio Glacensis, nr 31 (137), 2000

    Podpuszczka jest wykorzystywana do wyrobu serów podpuszczkowych, tzw. twardych.

    źródło: NKJP: Przemysław Ulanowski: Zbulwersował mnie fakt, iż w tak dobrym „Magazynie” pozwolono sobie na taki błąd, Gazeta Wyborcza, 1998-05-22

    Mieszkanki starożytnej i nowożytnej Europy stosowały jako środki antykoncepcyjne i poronne między innymi: podpuszczkę zajęczą, wydzieliny gruczołów bobra, korzenie paproci orlej [...].

    źródło: NKJP: Kazimiera Szczuka: Milczenie owieczek. Rzecz o aborcji, 2004

    Jego autor twierdzi, iż ludzie, którzy nie jedzą mięsa, a spożywają mleko lub sery, postępują źle, gdyż przyczyniają się do śmierci i cierpień żywych stworzeń. Tak, to prawda, że do produkcji żółtego sera używana jest podpuszczka z żołądków cieląt, można go więc wykluczyć ze swego menu.

    źródło: NKJP: Marek Has, Maria Pojawia, Dyndzia Brodowska, Dariusz Lermer, Miłosz Woźniak: Czy wegetarianie są wegetarianami?, Zielone Brygady. Pismo Ekologów, 1991-02-01

  • część mowy: rzeczownik

    rodzaj gramatyczny: ż

    liczba pojedyncza liczba mnoga
    M. podpuszczka
    podpuszczki
    D. podpuszczki
    podpuszczek
    C. podpuszczce
    podpuszczkom
    B. podpuszczkę
    podpuszczki
    N. podpuszczką
    podpuszczkami
    Ms. podpuszczce
    podpuszczkach
    W. podpuszczko
    podpuszczki

    Inne uwagi

    Zwykle lp

  • Od podpuszczać mleko w specjalnym znaczeniu serowarskim (Bańk); zob. puścić

CHRONOLOGIZACJA:
1613, Kart XVII-XVIII
1568, Bańk
Brak w SPXVI, datacja A. Bańkowskiego jest zatem wątpliwa (zapewne mylnie przepisana z hasła podpuszczany).
Data ostatniej modyfikacji: 18.02.2016