leczo
-
kulin. potrawa zawierająca paprykę, pomidory i mięso lub wędlinę pokrojone w kawałki i duszone we własnym sosie z przyprawami
-
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy -
hiperonimy: potrawa
-
- węgierskie leczo
-
Mimo, że leczo było udane i wytrawne wino podnosiło ostry smak potrawy, rozmowa się rwała, czuli na twarzach i rękach czujne spojrzenia milczących świadków.
źródło: NKJP: Wojciech Żukrowski: Kamienne tablice, 1966
Włoskim odpowiednikiem węgierskiego lecza jest peperonata, danie urzekające nie tylko swym smakiem, ale także prostotą.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Turecki pieprz, Dziennik Polski, 2006-08-12
Już wiem, co mam na obiadek. Zupkę jarzynową, a na drugie danie ryż z przecierem jabłkowym albo z leczem.
źródło: NKJP: Internet
Jako że co roku jemy to samo (bo co tu innego wymyślić, żeby długo poleżało i się nie zepsuło), myślę o bigosach, fasolkach, pulpetach, leczach itp. (skądinąd, wszystko bardzo dobre), proponuję zrobić pierogi.
źródło: Internet: browarek.org.pl
-
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: n2
liczba pojedyncza liczba mnoga M. leczo
leczo
pot. lecza
D. leczo
pot. lecza
leczo
pot. lecz
pot. leczów
C. leczo
pot. leczu
leczo
pot. leczom
B. leczo
leczo
pot. lecza
N. leczo
pot. leczem
leczo
pot. leczami
Ms. leczo
pot. leczu
leczo
pot. leczach
W. leczo
leczo
pot. lecza
-
węg. lecsó