jadalny grzyb o przypominającym kształtem parasol jasnobrązowym kapeluszu z łuskami na zewnątrz i z gęstymi, białawymi blaszkami pod spodem, osadzony na długim trzonie z zygzakowatym wzorem; Macrolepiota procera
Czubajka kania jest jadalna. Jej kuzynka - kania czerwieniejąca - nie nadaje się do spożycia. Można ją poznać po tym, że w miejscu przecięcia grzyba nożem, pojawia się zabarwienie pomarańczowe, które wkrótce ciemnieje.
źródło: NKJP: Kazimierz Netka: Zabójca jak miód, Dziennik Bałtycki, 2004-07-22
- Zaprezentowaliśmy kilka grzybów, które bardzo łatwo można pomylić z jadalnymi. Tutaj mamy przykład czubajki kani, bardzo smacznego i powszechnie zbieranego grzyba. Po opadach deszczu bardzo łatwo jest pomylić ją z muchomorem plamistym.
źródło: NKJP: (eva): Pod patronatem „Euroregio Glacensis”, Euroregio Glacensis nr 31 (137), 2000
Pracownicy z Oddziału Grzyboznawczego ostrzegają szczególnie przed zbieraniem czubajek kani, które także mogą ,,udawać” trującego muchomora rosnącego podobnie jak one w małych podmiejskich laskach.
źródło: NKJP: D.: Podstępny sromotnik, Gazeta Poznańska, 2003-08-14
Muchomor sromotnikowy jest często mylony z gąską zieloną, gołąbkiem zielonawym i trawiastym oraz z młodymi owocnikami czubajki kani i pieczarką.
źródło: NKJP: Dorota Abramowicz: Dwie trucizny, Dziennik Bałtycki, 2003-09-23