czubajka kania

Hasło ma wiele znaczeń,
wybierz to, które Cię interesuje

  • jadalny grzyb o przypominającym kształtem parasol jasnobrązowym kapeluszu z łuskami na zewnątrz i z gęstymi, białawymi blaszkami pod spodem, osadzony na długim trzonie z zygzakowatym wzorem; Macrolepiota procera
  • Używane w postaci skróconej: kania lub czubajka.

  • CZŁOWIEK I PRZYRODA

    Świat roślin

    rośliny leśne i łąkowe


    CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA

    Jedzenie i jego przygotowanie

    rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

  • hiperonimy:  grzyb
  • Czubajka kania jest jadalna. Jej kuzynka - kania czerwieniejąca - nie nadaje się do spożycia.
    Można ją poznać po tym, że w miejscu przecięcia grzyba nożem, pojawia się zabarwienie pomarańczowe, które wkrótce ciemnieje.

    źródło: NKJP: Kazimierz Netka: Zabójca jak miód, Dziennik Bałtycki, 2004-07-22

    - Zaprezentowaliśmy kilka grzybów, które bardzo łatwo można pomylić z jadalnymi. Tutaj mamy przykład czubajki kani, bardzo smacznego i powszechnie zbieranego grzyba. Po opadach deszczu bardzo łatwo jest pomylić ją z muchomorem plamistym.

    źródło: NKJP: (eva): Pod patronatem „Euroregio Glacensis”, Euroregio Glacensis nr 31 (137), 2000

    Pracownicy z Oddziału Grzyboznawczego ostrzegają szczególnie przed zbieraniem czubajek kani, które także mogą ,,udawać” trującego muchomora rosnącego podobnie jak one w małych podmiejskich laskach.

    źródło: NKJP: D.: Podstępny sromotnik, Gazeta Poznańska, 2003-08-14

    Muchomor sromotnikowy jest często mylony z gąską zieloną, gołąbkiem zielonawym i trawiastym oraz z młodymi owocnikami czubajki kani i pieczarką.

    źródło: NKJP: Dorota Abramowicz: Dwie trucizny, Dziennik Bałtycki, 2003-09-23

  • typ frazy: fraza rzeczownikowa

    ż, odmienny: czubajka, kania