1874,
Encyklopedya rolnictwa i wiadomości związek z niém mających, polona.pl
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny:
ż
liczba pojedyncza
liczba mnoga
M.
maltoza
maltozy
D.
maltozy
maltoz
C.
maltozie
maltozom
B.
maltozę
maltozy
N.
maltozą
maltozami
Ms.
maltozie
maltozach
W.
maltozo
maltozy
Inne uwagi
Zwykle lp
Pochodzenie
internac.
ang.maltose
fr.maltose
niem.Maltose
Definicja
chem.
powstająca podczas rozkładu skrobi biała, krystaliczna substancja złożona z dwóch cząsteczek glukozy, używana jako środek słodzący lub składnik pożywek dla bakterii; C12H22O11
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki
Maltoza (cukier słodowy) występuje w kiełkujących ziarenkach zbóż, głównie jęczmienia; powstaje jako produkt rozkładu skrobi.
źródło: Urszula Łatka: Technologia i towaroznawstw, 2008 (books.google.pl)
W jelicie cienkim znajdują się enzymy rozkładające dwucukry do cukrów prostych; są to: sacharaza rozkładająca sacharozę, maltaza rozkładająca maltozę i laktaza rozkładająca laktozę.