UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

maltoza

Chronologizacja

1874, Encyklopedya rolnictwa i wiadomości związek z niém mających, polona.pl

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: ż

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. maltoza
maltozy
D. maltozy
maltoz
C. maltozie
maltozom
B. maltozę
maltozy
N. maltozą
maltozami
Ms. maltozie
maltozach
W. maltozo
maltozy

Inne uwagi

Zwykle lp

Pochodzenie

internac.

ang. maltose

fr. maltose

niem. Maltose

Definicja

chem. 
powstająca podczas rozkładu skrobi biała, krystaliczna substancja złożona z dwóch cząsteczek glukozy, używana jako środek słodzący lub składnik pożywek dla bakterii; C12H22O11

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie przyprawy, smaki

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  substancja

Cytaty

Maltoza (cukier słodowy) występuje w kiełkujących ziarenkach zbóż, głównie jęczmienia; powstaje jako produkt rozkładu skrobi.

źródło: Urszula Łatka: Technologia i towaroznawstw, 2008 (books.google.pl)

W jelicie cienkim znajdują się enzymy rozkładające dwucukry do cukrów prostych; są to: sacharaza rozkładająca sacharozę, maltaza rozkładająca maltozę i laktaza rozkładająca laktozę.

źródło: Krystyna Flis, Wanda Konaszewska: Podstawy żywienia człowieka, 1988 (books.google.pl)

Data ostatniej modyfikacji: 04.08.2020
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj