jeden z wielu pasków powstałych po pokrojeniu ziemniaka, które smaży się w tłuszczu i zjada na ciepło jako osobne danie lub jako dodatek do innych potraw
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Zespół kuchenny długości 1,8 m obejmujący dwa kotły do frytków [...], piekarnik, płytki do gotowania, ruszt na wysokości głowy kucharza i patelnię [...]
źródło: Przemysł Spożywczy. Miesięcznik naukowo- techniczny, 1972 (books.google.pl)
Na przygotowanie takich frytków z sosem potrzebujesz około godziny, ale uwierz mi, warto.
źródło: Internet: jagusiowesmaki.pl
Jakiś tydzień temu ukłułam się frytkiem podczas jedzenia, i od tamtej pory od tygodni boli mnie gardło, jakoś na wysokości krtani.
źródło: Internet: pytania.abczdrowie.pl
Trzeba mieć jakieś granice! Jak można zjeść frytka z podłogi?