cecha czegoś przeznaczonego do jedzenia, co wydaje suchy, trzeszczący dźwięk przy łamaniu lub gryzieniu
Kwalifikacja tematyczna
KATEGORIE FIZYCZNE
Cechy i właściwości materii
stan skupienia, trwałość materii
Cytaty
[...] leżał tam na długim półmisku świeżo upieczony prosiak, pozwalający domyślać się niezwykłej chrupkości młodej skórki, a zwłaszcza zakręconego w spiralę ogonka...
źródło: NKJP: Jan Brzechwa: Gdy owoc dojrzewa, 1958
W drugiej postaci - to bawarski przepis - golonka jest najpierw marynowana, potem obgotowywana w warzywnym wywarze, a w końcu pieczona aż do chrupkości.
źródło: NKJP: Internet
Kotlet schabowy, flagowe danie kuchni warszawskiej, był soczysty, choć może trochę za gruby, co się odbiło na chrupkości.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Raki w kazamatach, Polityka 2006-04-29