Podczas Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć piernika sułtańskiego przekładanego grylażem z powidłami, masą czekoladową i orzeszkami oraz miodownika w formie keksa z suszonymi owocami [...].
źródło: NKJP: Beata Zagrodzka-Blok: Lody na początek, Polska Głos Wielkopolski, 2003-11-03
Najsmaczniejszy grylaż uzyskuje się, stosując w równych proporcjach orzechy oraz cukier [...].
źródło: Internet: kuchnia.wp.pl
W celu udekorowania tortu na suchej patelni roztopić do zbrązowienia 6 łyżek cukru. W powstałym karmelu obtoczyć pozostałe 10 dkg orzechów. Wyłożyć je na mokrą deskę do krojenia i po wystudzeniu posiekać drobno nożem o szerokim ostrzu. Powstałym grylażem obłożyć dokładnie boki i wierzch tortu.
źródło: Internet: mniammniam.com
[...] grelaż [...] jest bardzo słodki. Wykorzystuje się go w karmelkach, tortach, batonikach.