Chronologizacja
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | koperkowy |
koperkowy |
koperkowy |
koperkowe |
koperkowa |
D. | koperkowego |
koperkowego |
koperkowego |
koperkowego |
koperkowej |
C. | koperkowemu |
koperkowemu |
koperkowemu |
koperkowemu |
koperkowej |
B. | koperkowego |
koperkowego |
koperkowy |
koperkowe |
koperkową |
N. | koperkowym |
koperkowym |
koperkowym |
koperkowym |
koperkową |
Ms. | koperkowym |
koperkowym |
koperkowym |
koperkowym |
koperkowej |
W. | koperkowy |
koperkowy |
koperkowy |
koperkowe |
koperkowa |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | koperkowi |
koperkowi |
koperkowe |
koperkowe |
D. | koperkowych |
koperkowych |
koperkowych |
koperkowych |
C. | koperkowym |
koperkowym |
koperkowym |
koperkowym |
B. | koperkowych |
koperkowych |
koperkowych |
koperkowe |
N. | koperkowymi |
koperkowymi |
koperkowymi |
koperkowymi |
Ms. | koperkowych |
koperkowych |
koperkowych |
koperkowych |
W. | koperkowi |
koperkowi |
koperkowe |
koperkowe |
Pochodzenie
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- sos koperkowy; zupa koperkowa
Cytaty
Świeże liście kopru dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb. [...] Sos koperkowy to smaczny dodatek także do raków i ślimaków. Kopru nie należy gotować, bo w czasie gotowania traci aromat. źródło: NKJP: Elżbieta Podolska, Anna Dolska: Konsumenckie sprawy, Gazeta Poznańska, 2002-03-16 |
|
Młody wonny koperek uszlachetnia nie tylko ziemniaki. [...] Dzięki niemu wiele zup zyska aromat, pod jednym wszakże warunkiem - że koperku nie przedawkujemy, bo wtedy zupa, na przykład pieczarkowa [...], stanie się zupą koperkową. źródło: NKJP: Wiosenne wonie, Dziennik Polski, 2000-05-13 |