[...] zanosił pracującemu w polu ojcu śniadanie, złożone z gorzkiej kawy zbożowej i razowca ze smalcem.
źródło: NKJP: Jeremi Przybor: Przymknięte oko opaczności, 1994
[...] ucieszyła się, ujrzawszy w piekarni prawdziwy razowiec. Taki, jaki pamięta z dzieciństwa - nieomal czarny, gliniasty, lgnący do podniebienia.
źródło: NKJP: Ewa Cechnicka: Znak Anny, 1997
Uwielbiam smak żytniego razowca na zakwasie.
źródło: KWJP: Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło: Jem (to co) kocham i chudnę, 2017
Dwa razy w tygodniu wypiekany jest razowiec. Ziarna zboża są wtedy mniej oczyszczone, a mąka (z dużą zawartością błonnika) ma charakterystyczny ciemny kolor.
źródło: NKJP: Antoni Adamski: Wiejski chleb z Łańcuta, Nowiny, 2006
Piekarze dla podniesienia smaku razowców dodawali smalec ze skwarkami.
źródło: NKJP: Miejskie sprawy, Gazeta Poznańska, 2001-09-03