Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | świeżynka |
świeżynki |
|
D. | świeżynki |
świeżynek |
|
C. | świeżynce |
świeżynkom |
|
B. | świeżynkę |
świeżynki |
|
N. | świeżynką |
świeżynkami |
|
Ms. | świeżynce |
świeżynkach |
|
W. | świeżynko |
świeżynki |
Pochodzenie
1. nowość
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
KATEGORIE FIZYCZNE Cechy i właściwości materii jakość i intensywność
Cytaty
Jedenasty zeszyt magazynu otwiera świeżynka: tuż po francuskiej premierze wydawnictwo zaprezentowało ostatni - póki co - album Swolfsa [...]. źródło: KWJP: Wojciech Gołąbowski: Pod znakiem nowości, Esensja, 2011-08-23 |
|
[...] czas na wino, które rozłoży na łopatki każdego. Przedstawiam Państwu [...] prawdziwą świeżynkę, która dopiero co zadebiutowała na rynku. źródło: KWJP: Maciej Nowicki: Ferment, 2016 |
2. osoba
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA PSYCHICZNA Relacje międzyludzkie określenia osób wchodzących w relacje międzyludzkie
Relacje znaczeniowe
synonimy: | świeżak |
Cytaty
- Działam rok i cztery miesiące, więc na rynku jestem świeżynką. Moi koledzy, którzy robią to samo, są obecni na rynku od 10-15 lat. źródło: KWJP:: Rozmawiał; Michał Brancewicz: Umiejętność utożsamiania się z lalkami, Gazeta Lokalna - Gdańsk, 2011-04-10 |
|
[...] miasto pełne jest osób po przejściach, tylko gdzieniegdzie poprzetykanych świeżynkami prosto z Polski. źródło: KWJP: Jacek Wąsowicz: Przystanek Londyn, 2015 |
3. potrawa
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Do hali ciągnęły tłumy, by przebierać w szynkach, podgardlach i wątrobach. Nad blaszanymi stołami unosił się charakterystyczny zapach świeżynki. źródło: KWJP: Andrzej Kłopotowski: Muzyka zamiast mięsa, Gazeta Lokalna - Białystok, 2011-03-18 |
|
Już na pierwszą kolację po przylocie do Kiszyniowa, w towarzystwie muzyki granej na cymbałach i multance, serwują nam mamałygę, bryndzę, najprawdziwszą gęstą śmietanę i wieprzową świeżynkę. źródło: NKJP: Krzysztof Matys: O podróżowaniu, 2020 |