Każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki – duże pierogi weselne z różnym nadzieniem, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; knysze – pierogi żałobne, podawane na stypie; [...] sanieżki i socznie – słodkie pierożki, pieczone najczęściej z okazji imienin.
źródło: NKJP: (FREN): Pierogowe ciekawostki, Gazeta Krakowska, 2006-08-11
Początkowo pirogi były daniem zarezerwowanym wyłącznie na wyjątkowe okazje [...]. W zależności od receptury różniły się one nazewnictwem, a najpopularniejszymi z nich były: knysz – niewielkich rozmiarów pierożek wyrabiany dla uczczenia zmarłych [...], socznia (lub sanieżka) – słodki pierożek wypiekany jubilatom.
źródło: Pierogi w polskiej kuchni – skąd się wzięły i czym są?, 2020-10-29 (panoramafirm.pl)
Były wreszcie regionalne odmiany pierogów, charakterystyczne dla różnych części Polski: hreczuszki, sanieszki i socznie.