CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Około 6-kilogramowego indyka umyć, a następnie natrzeć solą, przyprawami, m.in. czerwoną papryką. Wstawić w zalewę z przegotowanej zimnej wody, pora, selera, marchwi, pietruchy oraz cebuli.
Dziś bez zbędnego gadania, wszyscy do kuchni raz, przygotowywać krem z gruchy i pietruchy. To najlepsza zupa jaką jadłam od dłuższego czasu. Zanim jej spróbowałam myślałam, że nie lubię pietruszek, ale czy to dzięki subtelnej owocowej słodyczy czy kremowej konsystencji, zostały odczarowane i będą gościć w mojej kuchni znacznie częściej.
źródło: Internet: coutellerie.pl/blog
Ja krupnik gotuję na żeberkach, daję ziemniaki, ścieram na tarce pietruchę, marchew i seler, potem sypnę kaszy i na koniec dodaję koperek.
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Mnie skusił „tatar z łososia” (19,50 zł), w formie sałatki z siekanej ryby, cebuli i zielonej pietruszki. Było to całkiem niezłe, choć kucharz przesadził z pietruchą, a cytryna, jak wyżej, nie dawała się wycisnąć.
źródło: NKJP: Piotr Bikont: Z Wawelu na Kleparz, Gazeta Wyborcza, 1997-06-27