miękki cukierek w kolorze biało-różowym, o kształcie nieregularnych prostopadłościanów, sprzedawany głównie w Warszawie podczas odpustów i przy cmentarzach w dniu Wszystkich Świętych
Warianty
rzadziej
panieńska skórka
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Biało-różowe cukierki domowej roboty, zawinięte w skrawki pergaminu i sprzedawane podczas dnia Wszystkich Świętych to typowo warszawska tradycja. Pańską skórkę wypatrzyliśmy na jednym ze stoisk przy służewskim cmentarzu na Wałbrzyskiej.
źródło: NKJP: (kas): Komu pańska skórka, komu?, Radio Służew. Wiadomości z naszej okolicy, 2009-10-30
[...] pańska skórka jako jedyna reprezentuje teraz na liście Mazowsze w kategorii wyrobów cukierniczych. Staranie o wpisanie skórki na listę podjęło „Życie Warszawy”. Dokopało się do jej historii - pierwsze ślady są w Słowniku Języka Polskiego z 1908 r. Wtedy jeszcze występowała jako panieńska skórka i jadło się ją, żeby złagodzić napady kaszlu.
źródło: NKJP: Magda Kłodecka: Gładka jak skóra młodej panny, Gazeta.pl -- Gazeta Wyborcza Stołeczna, 2008-02-03
Przed bramą cmentarza kłębił się dziki tłum. Pomagając sobie łokciami, ludzie przedzierali się pomiędzy stoiskami z kwiatami, jedliną, zniczami, loteryjkami, między sprzedawcami gumy do żucia i pańskiej skórki, a nawet balonów i kolorowych wiatraczków.