UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

pieczarka

Chronologizacja

1682, Kart XVII-XVIII

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: ż

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. pieczarka
pieczarki
D. pieczarki
pieczarek
C. pieczarce
pieczarkom
B. pieczarkę
pieczarki
N. pieczarką
pieczarkami
Ms. pieczarce
pieczarkach
W. pieczarko
pieczarki

Pochodzenie

psł. *pečara < *pekěra 'coś pieczonego; pieczarka'

Derywat od psł. *pekti 'piec'; pieczarki spożywano widocznie po upieczeniu (Bor); zob. piec II

Definicja

jadalny grzyb o białym lub brązowym kapeluszu z blaszkami pod spodem osadzonym na nóżce, rosnący dziko lub uprawiany

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny leśne i łąkowe

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  pieczara
hiperonimy:  grzyb

Połączenia

  • marynowana; wielka pieczarka; faszerowane, panierowane poszatkowane, smażone, surowe; hodowlane pieczarki
  • hodowca, producenci; hodowla, produkcja, uprawa pieczarek
  • farsz, zupa z pieczarek
  • kapusta, krokiety, pizza, schab, zrazy, żurek z pieczarkami
  • hodować, uprawiać pieczarki
  • (pomidory) faszerowane pieczarkami

Cytaty

Taką wielką pieczarkę znaleźli moi znajomi Maria i Marian Matykowie na łąkach Zabłocie.

źródło: NKJP: /WW/: Gigantyczna pieczarka rosła w Zakrzowie, Echo Dnia, 2007-10-12

W zeszłym roku chciał kupić te zabudowania syn byłego pracownika zakładu. Chciał tam uprawiać pieczarki.

źródło: NKJP: Zenon Światek-Brzeziński: Z chłopa farmer?, Gazeta Wyborcza nr 103, 1994-05-05

Wszyscy utrzymujemy się z uprawy pieczarek, warzyw i owoców.

źródło: NKJP: K.Jakubowski: Mławska obwodnica zachodnia: Szansa czy zagrożenie dla Łomii?, Tygodnik Ciechanowski, 2005-07-18

W środek dajemy szczyptę czosnku, marynowane pieczarki, żółty, tarty ser, pokrojoną w paski paprykę.

źródło: NKJP: (RD): Pejzaż - Kotlet zakopiański, Dziennik Polski, 2001-01-13

Bar „Gniewko” nie oferował specjalnych zestawów kolacyjnych, od rana do późnej nocy można było zjeść barszcz z kołdunami, żurek, fasolkę po bretońsku, smażone pieczarki i kotlety drobiowe.

źródło: NKJP: Paulina Grych: Schiza, 2008

Data ostatniej modyfikacji: 06.06.2024
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj