UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

jarzynowy

Chronologizacja

1643, Knap

Odmiana

część mowy: przymiotnik


Stopień równy

liczba pojedyncza
m1 m2 m3 n1, n2 ż
M. jarzynowy
jarzynowy
jarzynowy
jarzynowe
jarzynowa
D. jarzynowego
jarzynowego
jarzynowego
jarzynowego
jarzynowej
C. jarzynowemu
jarzynowemu
jarzynowemu
jarzynowemu
jarzynowej
B. jarzynowego
jarzynowego
jarzynowy
jarzynowe
jarzynową
N. jarzynowym
jarzynowym
jarzynowym
jarzynowym
jarzynową
Ms. jarzynowym
jarzynowym
jarzynowym
jarzynowym
jarzynowej
W. jarzynowy
jarzynowy
jarzynowy
jarzynowe
jarzynowa
liczba mnoga
p1 m1 ndepr m1 depr pozostałe
M. jarzynowi
jarzynowi
jarzynowe
jarzynowe
D. jarzynowych
jarzynowych
jarzynowych
jarzynowych
C. jarzynowym
jarzynowym
jarzynowym
jarzynowym
B. jarzynowych
jarzynowych
jarzynowych
jarzynowe
N. jarzynowymi
jarzynowymi
jarzynowymi
jarzynowymi
Ms. jarzynowych
jarzynowych
jarzynowych
jarzynowych
W. jarzynowi
jarzynowi
jarzynowe
jarzynowe

Pochodzenie

Zob. jarzyna

Definicja

związany z jarzyną - jadalną częścią rośliny

Noty o użyciu

W rodzaju żeńskim używane często w znaczeniu ‘zupa jarzynowa’.

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  jarzynny, warzywny

Połączenia

  • sok, sos, wywar; sklep, targ jarzynowy; sałatka, zupa, zupka; tarka jarzynowa
  • owocowy i jarzynowy

Cytaty

Zapach jarzynowej zupy i mielonych kotletów, które przyrządziła, wypełniał wąski przedpokój, kuchnię, łazienkę i dwa niewielkie pokoje [...].

źródło: NKJP: Paweł Huelle: Fragmenty powstającej powieści „Piękna Gretchen”, Gazeta Wyborcza, 1997-05-09

Egzotyczną mowę polską słyszy się na dworze w Wersalu i na paryskich targach jarzynowych.

źródło: NKJP: Marian Brandys: Nieznany Książę Poniatowski, 1960

Należy także dbać o uzupełnianie niedoboru soli mineralnych — sztucznie za pomocą rozpuszczalnych tabletek witaminowych lub naturalnie — jedząc arbuzy, melony, pijąc naturalne soki jarzynowe i owocowe.

źródło: NKJP: Marek Liberadzki: Żar z nieba, Dziennik Zachodni, 2002-08-02

Ogórki trzeba zetrzeć na tarce jarzynowej i poddusić dobre 10 minut z łyżką masła.

źródło: NKJP: Monika Babcia: Obiad z Expresem, Gazeta Poznańska, 2001-10-10

Data ostatniej modyfikacji: 08.09.2016
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj