Chronologizacja
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | jarzynowy |
jarzynowy |
jarzynowy |
jarzynowe |
jarzynowa |
D. | jarzynowego |
jarzynowego |
jarzynowego |
jarzynowego |
jarzynowej |
C. | jarzynowemu |
jarzynowemu |
jarzynowemu |
jarzynowemu |
jarzynowej |
B. | jarzynowego |
jarzynowego |
jarzynowy |
jarzynowe |
jarzynową |
N. | jarzynowym |
jarzynowym |
jarzynowym |
jarzynowym |
jarzynową |
Ms. | jarzynowym |
jarzynowym |
jarzynowym |
jarzynowym |
jarzynowej |
W. | jarzynowy |
jarzynowy |
jarzynowy |
jarzynowe |
jarzynowa |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | jarzynowi |
jarzynowi |
jarzynowe |
jarzynowe |
D. | jarzynowych |
jarzynowych |
jarzynowych |
jarzynowych |
C. | jarzynowym |
jarzynowym |
jarzynowym |
jarzynowym |
B. | jarzynowych |
jarzynowych |
jarzynowych |
jarzynowe |
N. | jarzynowymi |
jarzynowymi |
jarzynowymi |
jarzynowymi |
Ms. | jarzynowych |
jarzynowych |
jarzynowych |
jarzynowych |
W. | jarzynowi |
jarzynowi |
jarzynowe |
jarzynowe |
Pochodzenie
Definicja
Noty o użyciu
W rodzaju żeńskim używane często w znaczeniu ‘zupa jarzynowa’.
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- sok, sos, wywar; sklep, targ jarzynowy; sałatka, zupa, zupka; tarka jarzynowa
- owocowy i jarzynowy
Cytaty
Zapach jarzynowej zupy i mielonych kotletów, które przyrządziła, wypełniał wąski przedpokój, kuchnię, łazienkę i dwa niewielkie pokoje [...]. źródło: NKJP: Paweł Huelle: Fragmenty powstającej powieści „Piękna Gretchen”, Gazeta Wyborcza, 1997-05-09 |
|
Egzotyczną mowę polską słyszy się na dworze w Wersalu i na paryskich targach jarzynowych. źródło: NKJP: Marian Brandys: Nieznany Książę Poniatowski, 1960 |
|
Należy także dbać o uzupełnianie niedoboru soli mineralnych — sztucznie za pomocą rozpuszczalnych tabletek witaminowych lub naturalnie — jedząc arbuzy, melony, pijąc naturalne soki jarzynowe i owocowe. źródło: NKJP: Marek Liberadzki: Żar z nieba, Dziennik Zachodni, 2002-08-02 |
|
Ogórki trzeba zetrzeć na tarce jarzynowej i poddusić dobre 10 minut z łyżką masła. źródło: NKJP: Monika Babcia: Obiad z Expresem, Gazeta Poznańska, 2001-10-10 |