koncentrat z mięsa i przypraw, uformowany w kształt małego sześcianu, który należy rozpuścić we wrzącej wodzie, aby otrzymać wywar umożliwiający ugotowanie rosołu lub przygotowanie innej potrawy
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
przyprawy, smaki
Cytaty
Na rozgrzanym oleju obrumienić kawałki kaczki ze wszystkich stron i przełożyć do rondla. Osolić i dusić pod przykryciem podlewając czerwonym winem i ewentualnie wodą z rozpuszczoną kostką rosołową.
Owszem, bywało, że jadał całymi tygodniami serek topiony i popijał bulionem z połówki kostki rosołowej zalanej wrzątkiem.
źródło: NKJP: Jerzy Sosnowski: Prąd zatokowy, 2003
Z włoszczyzny, kostki rosołowej i sześciu szklanek wody ugotować wywar, odcedzić go do dużego garnka. Dodać kapustę, startą marchewkę, pokrojoną kiełbasę, przyprawy i gotować.
źródło: NKJP: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2001-11-29