UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

białko

Chronologizacja

2 połowa XV w., SStp
W postaci: białek

1. jaja

Definicja

przezroczysta część jajka otaczająca żółtko, biała po ugotowaniu

Pochodzenie

Zob. biały

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • surowe; roztrzepane, ubite białko; białko kurze
  • białko jaja, jajka
  • białko i żółtko
  • piana z białek
  • uczulony na białko
  • ścinać białko; posiekać; ubić/ubijać; jadać białka

Cytaty

Lekarze ostrzegają, że do szczepionki należy podchodzić ostrożnie. Nie powinno się podawać jej ludziom, którzy są uczuleni na składniki białka jaja kurzego i osobom, u których wystąpiły objawy uczulenia już wcześniej.

źródło: NKJP: xx: Zanim pozwolisz się ukłuć, Express Ilustrowany, 2002-10-23

Jenny stała przy stole i w miseczce ubijała pianę z białek.

źródło: NKJP: Paulina Grych: Schiza, 2008

Ziemniaki pokroić w kostkę. Osobno posiekać białka i żółtka. Śledzie pokroić w paski.

źródło: NKJP: (JMP): Smaczne, zdrowe i... lekko oszukane, Dziennik Zachodni, 2003-02-27

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: n2

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. białko
białka
D. białka
białek
C. białku
białkom
B. białko
białka
N. białkiem
białkami
Ms. białku
białkach
W. białko
białka

2. oka

Definicja

biała część oka otaczająca tęczówkę

Pochodzenie

Być może kalka nawiązujących do białego koloru nazw w innych językach, np. ang. white (of the eye), niem. weiße Augenhaut. Zob. biały.

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego części ciała, elementy i substancje składowe

CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego zmysły

Połączenia

  • przekrwione, zaczerwienione białka
  • białka połyskują
  • wytrzeszczyć białka
  • błyskać; łypnąć/łypać, wywrócić białkami

Cytaty

Nagle rozdziawił usta, jakby olśniony jakimś cudownym pomysłem, łypnął złowrogo białkami oczu, zaśmiał się przeciągle [...].

źródło: NKJP: Henryk Worcell: Zakręte rewiry, 1989

Nędznik uniósł obie dłonie do góry, jakby usiłując wyszarpnąć ostrze, cały czas wydając przy tym ohydne, przeciągłe bulgotanie. Jego oczy uciekły w głąb czaszki, świecąc upiornie wytrzeszczonymi białkami.

źródło: NKJP: Witold Jabłoński: Metamorfozy, 2004

Całą jego głowę, łącznie z twarzą, pokrywały gęste brązowe włosy! Z tej gęstwiny błyskały tylko zęby i białka oczu.

źródło: NKJP: Ewa Białołęcka: Tkacz iluzji, 2004

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: n2

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. białko
białka
D. białka
białek
C. białku
białkom
B. białko
białka
N. białkiem
białkami
Ms. białku
białkach
W. białko
białka

Inne uwagi

Zwykle lm

3. proteina

Definicja

chem. 
substancja odżywcza o złożonym składzie chemicznym, niezbędna do funkcjonowania każdego żywego organizmu

Pochodzenie

Kalka internacjonalizmu albumina 'rodzaj białka' (zob.), por. łac. albus 'biały'.

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego części ciała, elementy i substancje składowe

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt budowa i funkcjonowanie organizmów zwierzęcych

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin budowa i funkcjonowanie roślin

Relacje znaczeniowe

synonimy:  proteina
hiperonimy:  substancja

Połączenia

  • pełnowartościowe, wysokowartościowe; polipeptydowe; przyswajalne białko; białko błonowe, enzymatyczne, globularne, hemowe, prionowe, receptorowe, regulatorowe, sekrecyjne, strawne; zwierzęce
  • białko cytoszkieletu
  • białka i lipidy, białka i tłuszcze, białka i węglowodany; aminokwasy i białka
  • cząsteczki, histony; biosynteza, denaturacja, fosforylacja, rozpad, synteza białka
  • kodować białko

Cytaty

Mleko jest również dobrym źródłem wysokowartościowego białka i witaminy B2.

źródło: NKJP: Jacek Roik: Choroby cywilizacyjne, 2008

Dziesięć deko soi zawiera więcej białka niż zupa z drugim daniem i deserem.

źródło: NKJP: Manuela Gretkowska: Namiętnik, 1997

W komórce człowieka jest kilkanaście tysięcy białek. Mają one różną długość - od kilkudziesięciu do kilkuset aminokwasów.

źródło: NKJP: Jerzy Duszyński: Głodówka, czyli biochemik o odchudzaniu, Gazeta Wyborcza, 1997-11-28

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: n2

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. białko
białka
D. białka
białek
C. białku
białkom
B. białko
białka
N. białkiem
białkami
Ms. białku
białkach
W. białko
białka
Data ostatniej modyfikacji: 14.02.2025
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj