UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

nadzienie

Chronologizacja

1528, SPXVI

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: n2

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. nadzienie
nadzienia
D. nadzienia
nadzień
C. nadzieniu
nadzieniom
B. nadzienie
nadzienia
N. nadzieniem
nadzieniami
Ms. nadzieniu
nadzieniach
W. nadzienie
nadzienia

Inne uwagi

Zwykle lp

Pochodzenie

Rzeczownik odczasownikowy od przedrostkowego nadziać; zob. dziać.

Definicja

stała, płynna lub półpłynna masa, którą wypełnia się wnętrze mięs, ryb, niektórych warzyw, ciast i słodyczy

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • grzybowe, orzechowe, owocowe, różane, serowe, mięsne, warzywne nadzienie
  • składniki nadzienia
  • nadzienie do naleśników, do pierogów; z marmolady, z róży, z sera
  • nadzienie o jakimś smaku
  • ciasto, gołąbki, kurczak, naleśniki, pączki, pierogi z jakimś nadzieniem
  • przygotować, zrobić; nałożyć na coś nadzienie
  • napełnić coś, wypełnić coś nadzieniem

Cytaty

Uważam, że tradycyjny pączek powinien mieć nadzienie śliwkowe.

źródło: NKJP: Anna Gronczewska: Jego wysokość pączek, Dziennik Łódzki, 2004-02-19

Do wnętrza ryby wkładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Takie nadzienie posypujemy ziołami prowansalskimi i polewamy wyciśniętym z cytryny sokiem.

źródło: NKJP: Agata Wolna: Rybi ogon na talerzu, Trybuna Śląska, 2001-09-24

Na pięknie udekorowanym stole wigilijnym znalazły się potrawy typowe dla naszego regionu: barszcz z uszkami z nadzieniem grzybowym, żurek i kapusta z grzybami [...].

źródło: NKJP: Ewa Bugno: Wystawa potraw świątecznych, Gazeta Krakowska, 2002-12-24

Wśród naczyń dostępnych na rynku są specjalne naczynia do tart – kruchych ciast z rozmaitymi nadzieniami, które można podawać na ciepło i na zimno.

źródło: NKJP: MON: Nowa twarz gotowania, Gazeta Poznańska, 2004-12-30

[...] dzisiaj w posiadaniu „Odry” znajduje się najnowocześniejsza w skali Europy linia technologiczna do produkcji pralin czekoladowych o różnych nadzieniach: począwszy od likieru, poprzez wszelkiego rodzaju likwory, kończąc na nadzieniach stałych.

źródło: NKJP: red: Największa duma Brzegu, Gazeta Wrocławska, 2001-05-31

Data ostatniej modyfikacji: 19.04.2017
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj