potrawa mająca postać galarety z zastygniętymi w niej ugotowanymi i rozdrobnionymi kawałkami mięsa z nóg cielęcych, wieprzowych lub wołowych oraz warzywami, takimi jak marchewka i groszek, podawana na zimno z octem lub sokiem z cytryny
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Impreza skończyła się niedawno: kromki chleba nie zamieniły się w suchary, zimne nóżki rozpłynęły tylko częściowo, a z czajnika nie wyparowała czterolitrowa porcja wody.
źródło: NKJP: Artur Baniewicz: Drzymalski przeciw Rzeczpospolitej, 2004
Według Wielgosza, porażką wodzireja jest przegrać z menu. – Kiedy goście bardziej zainteresowani są barszczykiem i zimnymi nóżkami, to ja nie jest potrzebny – twierdzi.
źródło: NKJP: Maciej Kędziak: Niech żyje bal (z wodzirejem), Dziennik Łódzki, 2006-01-07
Ślęk zamówił sobie dziesięć deka frytek i zimne nóżki , ale kiedy oddalił się od okienka i usiadł na pobliskiej ławce, poczuł się wszystkim tak przetegowany, że jeśli nawet frytki przejdą mu przez gardło, to zimne nóżki - już nie. Nie namyślając się wiele, upchał galaretę, która na szczęście nie była jeszcze podlana octem, do kieszeni [...] i udał się w kierunku kościoła [...].