1. masa
Definicja
Warianty
- ciasto listkowe
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- gotowe, mrożone ciasto francuskie
- krokiety, paszteciki, rogaliki, rożki z ciasta francuskiego
bażant, krewetki, polędwica w cieście francuskim
pieczony, zapiekany w cieście francuskim - zrobić ciasto francuskie
Cytaty
Jeśli mamy mało czasu na spożycie posiłku, sięgnijmy po placintę - nadziewaną bułkę z ciasta francuskiego. Przyrządzana jest z różnym nadzieniem [...]. źródło: NKJP: Wojciech Śmieja: Mołdawia. Przewodnik Turystyczny, 2007 |
|
Podczas egzaminu na profesjonalnie udekorowanym wielkim stole znalazły się chińskie pierożki, łódeczki z ciasta francuskiego z owocami, kawa meksykańska „z garnka” [...]. źródło: NKJP: (ANKA): To był ostatni taki egzamin, Gazeta Krakowska, 2006-05-08 |
|
Na cieście francuskim można układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie. źródło: NKJP: Internet |
|
Po oficjalnym przywitaniu goście oraz gospodarze degustowali to, co z wielką starannością przygotowali podopieczni szkoły. A było w czym wybierać: uczniowie przygotowali m.in. pierożki z ciasta listkowego, makaron z borowikami, „papatacze” cynamonowe, [...] kwas miodowy, i wiele innych przysmaków. źródło: NKJP: (ASz): Smaki Europy, Gazeta Krakowska, 2004-01-16 |
Odmiana
typ frazy: fraza rzeczownikowa
n2, odmienny: ciasto , francuskieZwykle lp
2. wypiek
Definicja
Warianty
- ciasto listkowe
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- kruche ciasto francuskie
- kupić ciasto francuskie
Cytaty
Kiedy wszystko stało nareszcie na stole przykrytym białym francuskim obrusem, siadała i piła herbatę, zajadając biszkopty z konfiturą, czasami kruche ciasto francuskie, a w zupełnie wyjątkowych okolicznościach rożki napełnione dziką różą. źródło: NKJP: Krystyna Kofta: Sezon na papierówki, 2003 |
|
Powrócił także do rodzinnej tradycji wyrobu kremów i kremówek, tak jak w dawnych czasach. Jak oka w głowie strzeże rodzinnych przepisów na firmowe serniki wiedeńskie, ciasto francuskie, eklery i kołaczyki na maśle. Są one chlubą Szytenhelmów. źródło: NKJP: Iza Salamon: Słodkie życie, Tygodnik Rybnicki, 2006-11-14 |
|
Zawiera dużo glutenu, który nadaje ciastom spójność i jędrność. Nadaje się do ciasta drożdżowego, biszkoptów, makaronów, ciast francuskich, lanych klusek i zaprawiania potraw. źródło: NKJP: (AGA): Do ciast i zup, Dziennik Bałtycki, 1999-12-16 |
|
A jednak coś z francuskiej kuchni Polacy szczególnie sobie upodobali - ciasto francuskie, zwane w niektórych książkach kucharskich ciastem listkowym. Podobnie jak tort Sachera zostało wynalezione przypadkowo, i to nie przez mistrza cukierniczego lub piekarniczego, ale przez ucznia, w XVII wieku, w Strasburgu. źródło: NKJP: Ciasto francuskie, Dziennik Polski, 2003-03-01 |
Odmiana
typ frazy: fraza rzeczownikowa
n2, odmienny: ciasto , francuskie