1. masa
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- rogal z ciasta półfrancuskiego
- wyrobić ciasto półfrancuskie
Cytaty
Jego receptura obwarowana jest wieloma innymi wymogami, które np. nakazują najwyższą staranność przy wyrobie ciasta półfrancuskiego, które z dodatkiem surowego masła wyrabia się do siódmych potów, bo dopiero wtedy się listkuje, staje się chrupkie i rozpływa się na podniebieniu. źródło: NKJP: Danuta Pawlicka: Marcińskie rogale z certyfikatem, Gazeta Poznańska, 2003-11-04 |
|
– Tajemnica rogali świętomarcińskich tkwi w cieście i nadzieniu. Podstawę stanowi ciasto półfrancuskie, drożdżowe, które specjalnie się listkuje i smaruje masłem. źródło: NKJP: Aurelia Pawlak: Delicje w rogalu, Polska Głos Wielkopolski, 2006-11-06 |
|
W Cukierni Królewskiej (przy ul. Królewskiej) można też kupić makowiec na cieście półfrancuskim (kilogram za 16 zł), a mazurki są sporo droższe niż gdzie indziej, po 25 i 28 złotych. - Ale to ciasto kruche na maśle, ze śmietaną, z żółtkami. I mnóstwo bakalii. źródło: NKJP: (MM): Mazurek jak snickers, Dziennik Polski, 2006-04-15 |
|
[...] ...natomiast mam monopol na paszteciki, których setka właśnie upieczona, z pieczarkami, z ciasta półfrancuskiego. Pójdą w 5 minut na imprezie... źródło: NKJP: Internet |
Odmiana
typ frazy: fraza rzeczownikowa
n2, odmienny: ciasto , półfrancuskieZwykle lp
2. wypiek
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Na gorąco przygotowane były szaszłyki z indyka a w słodkim bufecie smakosze mieli placek królewski, sernik z brzoskwiniami, ciasta półfrancuskie serowe z jabłkami i marmoladą, sałatkę ciekawie podaną w arbuzie oraz soki. źródło: NKJP: (ATA): Osiemnastka bez koloryzatorów, Gazeta Krakowska, 2002-08-27 |
|
Brukowiec - taką nazwę będzie nosiło ciasto półfrancuskie z nadzieniem orzechowym wykonane przez Cukiernię Hoffmann z Rydzyny. Stanie się ono symbolem Leszna. źródło: NKJP: ZAL RED STK JPK: Z ziemi leszczyńskiej, Gazeta Poznańska, 2005-05-14 |
|
Bardzo lubię ciasto półfrancuskie - drożdżowe ponieważ nie ma tyle tłuszczu co ciasto francuskie i nie robi się suche jak drożdżowe. Na zewnątrz jest lekko chrupiące a w środku miękkie i lekko wilgotne. źródło: Internet: mariola1975.blogspot.com |
|
Ciasta półfrancuskie pieczemy w temperaturze około 200 stopni. Do ciast francuskich i półfrancuskich nie dodajemy cukru i dlatego można ich używać do wyrobów słodkich - napoleonek, ciastek z owocami, ciasteczek, jak również do słonych - paluszki, paszteciki, rogaliki, kulebiaki. źródło: Internet: przepisy.net |
Odmiana
typ frazy: fraza rzeczownikowa
n2, odmienny: ciasto , półfrancuskie