Przez następne 40 dni dzieci dostają sok z czarnych porzeczek z pastylką pyłku kwiatowego, zawierającego zarodki życia, wzmacniające system odpornościowy. Przez kolejne 40 dni jest to nadal sok, ale z niewielką dawką mleczka pszczelego, które przeciwdziała anemii i podnosi odporność.
źródło: NKJP: Ireneusz Pawlik: Miodowe przedszkole, Gazeta Krakowska, 2005-02-19
Jednak w świecie pszczół nie tylko trwa zbieranie nektaru. Równie istotne jest przedłużanie gatunku. Dlatego świty, złożone z kilkunastu najmłodszych pszczół, dokarmiają swe królowe – matki mleczkiem pszczelim, czyli wydzieliną z własnych gruczołów gardzielowych.
źródło: NKJP: (hod.): Pierwszy wiosenny miód, Dziennik Łódzki, 2006-05-18
Miody z mleczkiem pszczelim działają wzmacniająco na cały organizm. Polecane są w stanach osłabienia fizycznego, przy wyczerpaniu nerwowym i bezsenności.
źródło: NKJP: (ICH): Ziołomiody i mleczka: Dziennik Bałtycki, 2000-01-27
Nikomu nie trzeba przedstawiać leczniczych właściwości miodu, propolisu, mleczka pszczelego, a także stosowanego w chorobach płuc - powietrza z ula.
źródło: NKJP: izis: Cud prosto z ula, Nowiny Raciborskie, 2005-04-19