Wątróbki umyć, przepuścić przez maszynkę. Dodać bułkę tartą, jajka, masło, koperek, doprawić do smaku i wymieszać.
źródło: NKJP: Alicja Dubicka: Wypróbuj i polecaj klientom, prasa, 1973
Sposób przygotowania: porcję schabu rozbijamy. W środek dajemy szczyptę czosnku, marynowane pieczarki, żółty, tarty ser, pokrojoną w paski paprykę. Wszystko to razem ciasno zwijamy, otaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
źródło: NKJP: (RD): Kotlet zakopiański, Dziennik Polski, 2001-01-13
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę mięsno-warzywną przełożyć do formy i wstawić na 1godz. do lodówki, a następnie piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.