UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

trzcina cukrowa

Definicja

wieloletnia roślina o łodygach zawierających do 20% sacharozy, uprawiana w strefie tropikalnej, używana głównie do produkcji cukru, a także alkoholu; Saccharum officinarum

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny egzotyczne

Połączenia

  • plantacje, pola; uprawa trzciny cukrowej
    cukier, rum, syrop, wódka z trzciny cukrowej

Cytaty

Polskie koszty wytwarzania cukru należą do najniższych w Europie i są tylko niewiele wyższe od tych związanych z uprawą trzciny cukrowej [...].

źródło: NKJP: Gorzki smak słodyczy, Dziennik Polski, 2001-03-16

Komuniści, kierując się normalną dla siebie polityką rabusia, w każdym kraju rabowali i niszczyli to, co najlepsze. Zniszczyli rolnictwo w Algierii, plantacje trzciny cukrowej na Kubie, a w Polsce ­ to, co było najlepsze: śląskie górnictwo, śląskie hutnictwo.

źródło: NKJP: Sprawozdanie stenograficzne z obrad Sejmu RP z dnia 05.03.1993

Cukier początkowo wyrabiano z trzciny cukrowej i sprowadzano z zamorskich krajów, a europejskim monopolistą w dziedzinie importu cukru trzcinowego była najpierw Wenecja, a następnie Portugalia.

źródło: NKJP: G.Czerwińska: Kalendarz polski: O soli, cukrze i miodzie, Tygodnik Ciechanowski, 2002-10-01

Najbardziej znane są poncze, a ich skład jest luźny i daje wielkie pole do popisu: nieuniknionymi składnikami, obok rumu, są: syrop z trzciny cukrowej i zazwyczaj sok z zielonej cytryny, ale potem można popuścić wodze fantazji, dodając, co serce podpowie, najlepiej egzotyczne owoce i soki z regionu Karaibów [...].

źródło: NKJP: Pokolonialna epoka..., Dziennik Polski, 2000-12-09

Tylnymi drzwiami skrada się egzotyczna konkurencja: brazylijska wódka z trzciny cukrowej cachaca i różnego rodzaju ryżowe wódki, jak choćby koreańskie soju.

źródło: NKJP: Jacek Pawlicki: Światowy rynek alkoholi, Gazeta Wyborcza, 1997-10-23

Odmiana

typ frazy: fraza rzeczownikowa

ż, odmienny: trzcina, cukrowa
Zwykle lp
Data ostatniej modyfikacji: 27.09.2011
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj