osoba decydująca o tym, jakie potrawy podawane są w danej restauracji, w jaki sposób są one przygotowywane oraz kierująca pracownikami kuchni
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Praca
zawody
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
Połączenia
szef kuchni hotelu, restauracji szef kuchni w hotelu, w restauracji
funkcja; specjalność szefa kuchni
szef kuchni polecacoś
Cytaty
- Otwierano restaurację meksykańską, a ja byłam jedyną Meksykanką w okolicy - wyjaśnia pani Mrożek. - Właściciele nie mieli wyjścia. Zostałam szefem kuchni.
źródło: NKJP: Anna Szulc: Pasja smaku, Polityka, 2002-02-02
Od 1995 r. pełni funkcję szefa kuchni w warszawskim hotelu Bristol. Potrafił z tradycyjnych polskich składników stworzyć nowe potrawy, nowe smaki.
źródło: NKJP: Mirosław Słowiński: Najstarsza kuchnia świata, Wprost, 1999
Inicjatorem, organizatorem zmagań dla młodych kucharzy był uznany wieloletni szef kuchni Hotelu Sobieski, ceniony juror w wielu najbardziej prestiżowych światowych konkurach kulinarnych, zdobywca Kulinarnego Oscara 2004 i 2006 [...].
źródło: NKJP: Marek Chrzanowski: Kulinarny talent, Wieści Podwarszawskie, 2009-04-12
W zeszłym roku największym powodzeniem cieszyło się golonko tradycyjne. W roku bieżącym szef kuchni poleca: wędzone golonko duszone w kapuście kiszonej.
źródło: NKJP: Co Tydzień Jaworzno
Najbardziej egzotyczne południowe owoce, zioła i warzywa można kupić na placu Wielkopolskim, gdzie zaopatrują się nawet szefowie kuchni znanych poznańskich restauracji.
źródło: NKJP: ELKA JOD AS MAZ GOK RUDA: Miejskie sprawy, Gazeta Poznańska, 2006-03-11