ser dojrzewający, otrzymywany z mleka ściętego przez działanie podpuszczki, dojrzewający od jednego do kilku miesięcy, twardy, mający kolor zbliżony do żółtego
Warianty
ser szwajcarski
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
ostry; starty; zapiekany żółty ser
kawałek, plaster, plasterek; produkcja żółtego sera kanapka z żółtym serem
jeść, zjeść; kroić, trzeć; kupić/kupować żółty ser
Cytaty
[...] mógłbym przeżyć życie, czytając książki, jedząc żółty ser i chodząc ciągle w tych samych spranych T-shirtach.
źródło: NKJP: Martyna Żandarska-Ochnik: Pan wichrów i powiewów, 2008
[...] zamówiliśmy naleśniki z grzybami (16 zł). Naleśniki delikatne, farsz dosmaczony, na wierzchu zapieczony żółty ser, obok naleśników surówka. Danie proste, dobrze pomyślane.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Raki w kazamatach, Polityka, 2006-04-29
Ojciec Beaty dokończył skopywanie, zagrabił grządkę, a potem usiadł na składanym krzesełku. Zjadł kanapkę z żółtym serem i drugą z mielonką. Popił kompotem.
źródło: NKJP: Paulina Grych: Sciza, 2008
Szwedzi dodają do żółtych serów wódkę porzeczkową lub cytrynową, z kolei tradycyjny ser halloumi z Cypru (mieszanka sera krowiego, owczego i koziego) najlepiej sprzedaje się w kształcie grillowanych serduszek.
źródło: NKJP: Wprost, 1999
[...] stali, pili, jedli w parach, w trójkach lub w czwórkach, gaworzyli między plastrami serów szwajcarskich i krewetek rozmiarów pokaźnych, ale w keczupie maczanych.
źródło: NKJP: Marian Marzyński„ Sennik polsko-żydowski, 2005