substancja silnie trująca wytwarzana przez bakterie znajdujące się w zepsutym mięsie i w źle wyjałowionych konserwach i przetworach; używana jako bojowy środek trujący, a także w medycynie kosmetycznej jako środek przeciwzmarszczkowy
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA
Choroby i ich leczenie
przyczyny, objawy i skutki chorób
Specyficznymi objawami charakteryzuje się zatrucie jadem kiełbasianym, do którego dochodzi na skutek spożycia zakażonych przetworów mięsnych, warzywnych i rybnych w puszkach lub wekach.
źródło: NKJP: BCZ: Kłopoty z żołądkiem, Trybuna Śląska, 2002-05-06
Zmarła w osiemdziesiątym piątym, zatruła się jadem kiełbasianym razem ze swoją znajomą...
źródło: NKJP: Marcin Pałasz: Dziwne przypadki Ferdynanda Szkodnika, 2010
[...] inwestował dziesiątki milionów dolarów w instalacje do produkcji broni biologicznej i chemicznej, nie żałował funduszy na przygotowanie ataków wąglikiem, jadem kiełbasianym, sarinem.
źródło: NKJP: Edwin Bendyk: Zatruta studnia. Rzecz o władzy i wolności, 2002
Nowością są zastrzyki z jadu kiełbasianego, które paraliżują mięśnie, poprzez zatruwanie nerwów, i powodują wygładzenie miejsc na skórze, w których je wstrzyknięto. Są doskonałe do likwidacji bruzd mimicznych na czole i koło ust.
źródło: NKJP: Małgorzata Lorkowska: A może zastrzyk, Gazeta Wyborcza, 1998-01-16