UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

kaczka po pekińsku

Definicja

kulin. 
potrawa przyrządzana ze specjalnie hodowanych kaczek, które po zabiciu są lakierowane melasą, pompowane powietrzem, wypełniane wrzątkiem, a następnie suszone i pieczone nad ogniem z drewna drzew owocowych

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  potrawa

Połączenia

  • jeść; przygotowywać/przygotować kaczkę po pekińsku

Cytaty

Duma Chin północnych, sławna kaczka po pekińsku, to całe długie menu, ułożone ze smakiem i tak precyzyjnie, by nie zmarnować ani kawałeczka cennego ptaka.

źródło: NKJP: Piotr Bikont: Blady biust w kaczym sosie, czyli czym warto raczyć się nad Wartą, Gazeta Wyborcza, 1996-07-26

Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana ze względu na warunki geograficzne i klimatyczne poszczególnych regionów kraju. Na północy kraju leży prowincja Szantung z Pekinem. Specjalnością tego obszaru jest glazurowana kaczka po pekińsku, receptura pochodzi z XV wieku.

źródło: NKJP: (zoj): W krainie ryżu i herbaty, Gazeta Krakowska, 2004-01-14

Do specjalności Smoka należy kaczka po pekińsku. Jej nieprawdopodobny smak i aromat powoduje, że ilekroć kelner, obkroiwszy chrupiące piersi ptaka, resztę odwozi na zaplecze, chciałoby się wstać i odebrać mu resztę potrawy [...].

źródło: NKJP: aga: Smakosze wszystkich krajów, łączcie się!, Polityka, 1995

W Budapeszcie [...] wcinali cielęcinę w pięciu smakach, w Sewilli gardzili paellą i żywili się kaczkami po pekińsku.

źródło: NKJP: Podkuchenny: Kwestia smaku - Kinh Bac, Gazeta Krakowska, 2003-10-17

Odmiana

typ frazy: fraza rzeczownikowa

ż, odmienny: kaczka
Data ostatniej modyfikacji: 11.09.2013
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj