Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | zakwas |
zakwasy |
|
D. | zakwasu |
zakwasów |
|
C. | zakwasowi |
zakwasom |
|
B. | zakwas |
zakwasy |
|
N. | zakwasem |
zakwasami |
|
Ms. | zakwasie |
zakwasach |
|
W. | zakwasie |
zakwasy |
Pochodzenie
Od przedrostkowego czasownika zakwasić (zob. kwasić ); por. kwas
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
- naturalny zakwas; zakwas buraczany, chlebowy, żytni
- zakwas z mąki
- zakwas na barszcz, na żur
- drożdże i zakwas
- litr, szklanka zakwasu
- chleb, pieczywo, żur na zakwasie
- pieczony na zakwasie
Cytaty
Ugotować około 2. litrów wywaru z kości i jarzyn. Dodać do niego pół litra zakwasu na żur. źródło: NKJP: (EMA): Żurek swojski, Gazeta Krakowska, 2004-11-24 |
|
Na łódzkiej uczelni powstał naturalny zakwas do produkcji chleba, zawierający szczepy bakterii spotykane tylko w Polsce. źródło: NKJP: Z. Ch.: Chleb z błyszczącą skórką, Dziennik Łódzki, 2002-12-05 |
|
Zsiadłe mleko z dodatkiem śmietany roztrzepuję trzepaczką, łączę z zakwasem buraczanym i szczawiem, dodaję drobno posiekany koperek. źródło: NKJP: Monika Babcia z Jeżyc: Obiad z Expressem, Gazeta Poznańska, 2002-05-13 |
|
Masło produkuje się ze śmietanki przez jej zakwaszenie i zmaślenie. Śmietankę zakwasza się zakwasem maślarskim w kadziach fermentacyjnych [...]. źródło: NKJP: Bronisław Bartkiewicz: Oczyszczanie ścieków przemysłowych, 2002 |
|
- Bakterie obecne w naturalnych zakwasach niszczą toksyny obecne w mące. źródło: NKJP: (Z. Ch.): Chleb z błyszczącą skórką, Dziennik Łódzki, 2002-12-05 |
Składnia
![]() |
+ | zakwas | + |
(JAKI)
|
![]() |
+ | zakwas | + |
(na CO)
|