|
Wychodzą na pola późną jesienią. Ustawiają skrzynki i rozpoczynają zbiór. – Pekinkę zbieramy przez kilka miesięcy, na polach wciąż rośnie. To najlepszy sposób na jej przechowanie – zaznaczają producenci warzyw.
źródło: NKJP: (CIR): Królestwo pekińskiej, Gazeta Krakowska, 2004-11-18
|
|
Strach pomyśleć jednak, co by się stało, gdyby ogień przeniósł się do sąsiedniej hali, która pod sam sufit była wyładowana tekturowymi pudełkami na pekinkę.
źródło: NKJP: (ALG): Pożar w skupie warzyw, Dziennik Polski, 2008-02-11
|
|
Jak chcesz dam Ci przepis, bo szybki i powalający wyszedł. Surówka z pekinki z marynowanym imbirem, majonezem, papryką ostrą, musztardą, mniam.
źródło: NKJP: Internet
|