mleko, z którego nie została odciągnięta śmietana, tłuste i kaloryczne
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Połączenia
produkcja mleka pełnego ser z mleka pełnego
Cytaty
Ser był delikatnie lepki, nie kruszył się, specyficznie pachniał, krojony w plastry lśnił, a w przekroju widoczne były żółtawe maślane smugi. Ale też posłużyło do jego produkcji nieodciągane, pełne mleko wzbogacone dodatkowo gęstą żółtą śmietaną.
źródło: NKJP: Marzena Woźniak, Tadeusz Woźniak: Przemija postać świata, Dziennik Bałtycki, 2002-04-27
Dorośli również powinni pić mleko chude, które ma te same składniki odżywcze oraz wapń, jak mleko pełne, a nie ma tyle tłuszczu.
źródło: NKJP: S.J.: Z apteki żywności, Gazeta Wrocławska, 2002-07-25
Najprościej rzecz ujmując sery dzielą się na: twarde [...], topione [...], miękkie pleśniowe [...] i twarogowe (produkowane z dojrzałego pełnego mleka).
źródło: NKJP: Sery, Polityka, 2004-11-20
Kiedy zdecydowaliśmy się na produkcję mleka pełnego, wszyscy dawali nam trzy miesiące. Byli pewni, że wypadniemy z rynku. A my sprzedajemy to mleko już jedenasty rok. Trafnie przewidzieliśmy, że zawsze będzie zapotrzebowanie na produkty zdrowe, przygotowywane według tradycyjnych receptur [...].
źródło: NKJP: Marek Ostrowski: Kejza bez chemii, Trybuna Śląska, 2004-11-12