Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | twaróg |
twarogi |
|
D. | twarogu |
twarogów |
|
C. | twarogowi |
twarogom |
|
B. | twaróg |
twarogi |
|
N. | twarogiem |
twarogami |
|
Ms. | twarogu |
twarogach |
|
W. | twarogu |
twarogi |
Pochodzenie
psł. *tvarogъ 'coś uformowanego, ukształtowanego' , 'twaróg'
Od: psł. *tvoriti 'powodować powstanie czegoś; czynić; formować,kształtować' (zob. tworzyć), z przyrostkiem *-og-ъ.
1.a produkt spożywczy
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
synonimy: | biały ser |
Połączenia
- chudy, półtłusty, tłusty; świeży; ostry, słony; kozi, krowi; domowy; zmielony twaróg
- twaróg z mleka krowiego (koziego, owczego, sojowego)
- twaróg i mleko; mleko, twaróg; twarogi, sery twarde (miękkie, żółte); jogurty, twarogi
- kilogram, kostka, łyżka, opakowanie; zapach; produkcja twarogu
- chleb, kanapki, makaron, naleśniki, pączki, pierogi, placki z twarogiem
- robić twaróg
Cytaty
Mleko podgrzewane jest do danej temperatury [...]. Takie mleko pozostawia się na 12 godz. w celu ukwaszenia. Następnego dnia jest już podgrzewane jako skrzep, który tworzy się przez pół doby. - Po podgrzaniu go odlewa się serwatkę, a pozostały twaróg wylewa się na wózki prasowe, aby go utwardzić [...]. Następnie twaróg formowany jest w specjalnych foremkach w kosteczki 25-dekagramowe. źródło: NKJP: (as): Twarogowe kostki, Dziennik Tczewski, 2000-01-14 |
|
Otrzymany twaróg powinien być zwarty, ale miękki, o konsystencji łatwej do rozcierania czy smarowania i lekko kwaśny. źródło: NKJP: alg: Sernik, zwany twarogiem, Wieczór Trójmiasta, 2011 |
|
[...] koza jest lepsza od krowy, bo zjada cztery razy mniej paszy. - A jak ktoś się zdecyduje na kilka sztuk, to jeszcze zarobi. No i mleko jest bardzo zdrowe - proboszcz wbija zęby w kanapkę z kozim twarogiem. źródło: NKJP: Cezary Łazarewicz: Kozy księdza proboszcza, Gazeta Wyborcza, 1995-10-24 |
|
To właśnie w Chinach około 7 tysięcy lat temu rozpoczęto uprawę ryżu. Tam również opracowano technologię produkcji sosu sojowego i twarogu sojowego tofu [...]. źródło: NKJP: Paweł Albrzykowski: Kuchnie Dalekiego Wschodu, Kuchnia, nr 5, 1998 |
1.b porcja
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | porcja |
Połączenia
- dwa, trzy twarogi
- połowa twarogu
- kupić; dodać/dodawać twaróg
- iść, przyjść po twaróg
Cytaty
Przychodzimy do sklepu po twaróg. źródło: NKJP: Liliana Kalita: Na straży higieny, Dziennik Bałtycki, 2001-02-22 |
|
Mam pytanie czy mogę jeść dwa twarogi dziennie rano i wieczorem [...]? źródło: Internet: m.sfd.pl/forum |
|
Masło zmiksować z cukrem. Kolejno dodawać po jednym jajku, stale miksując. Dodać twaróg, proszek budyniowy, mannę, sok i skórkę z cytryny. źródło: NKJP: Ciasto z polewą cytrynową, Dziennik Polski, 2008-10-09 |
|
Farsz: 1 brokuł, sól, pieprz, czosnek, cebula, trochę oleju i łyżeczka masła do podsmażenia cebuli, 25 dkg twarogu (może być połowa twarogu a połowa fety), ser mozzarella do zapieczenia. źródło: Internet: kuchniabreni.pl/wykwintne-nalesniki-z-brokulami/przepis |