UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

twaróg

Chronologizacja

1472, SStp

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m3

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. twaróg
twarogi
D. twarogu
twarogów
C. twarogowi
twarogom
B. twaróg
twarogi
N. twarogiem
twarogami
Ms. twarogu
twarogach
W. twarogu
twarogi

Pochodzenie

psł. *tvarogъ 'coś uformowanego, ukształtowanego' , 'twaróg'

Od: psł. *tvoriti 'powodować powstanie czegoś; czynić; formować,kształtować' (zob. tworzyć), z przyrostkiem *-og-ъ.

1.a produkt spożywczy

Definicja

produkt spożywczy mający biały kolor oraz miękką, dość zbitą i grudkową lub kremową konsystencję; otrzymywany z mleka krowiego, koziego, owczego bądź sojowego

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  biały ser

Połączenia

  • chudy, półtłusty, tłusty; świeży; ostry, słony; kozi, krowi; domowy; zmielony twaróg
  • twaróg z mleka krowiego (koziego, owczego, sojowego)
  • twaróg i mleko; mleko, twaróg; twarogi, sery twarde (miękkie, żółte); jogurty, twarogi
  • kilogram, kostka, łyżka, opakowanie; zapach; produkcja twarogu
  • chleb, kanapki, makaron, naleśniki, pączki, pierogi, placki z twarogiem
  • robić twaróg

Cytaty

Mleko podgrzewane jest do danej temperatury [...]. Takie mleko pozostawia się na 12 godz. w celu ukwaszenia. Następnego dnia jest już podgrzewane jako skrzep, który tworzy się przez pół doby. - Po podgrzaniu go odlewa się serwatkę, a pozostały twaróg wylewa się na wózki prasowe, aby go utwardzić [...]. Następnie twaróg formowany jest w specjalnych foremkach w kosteczki 25-dekagramowe.

źródło: NKJP: (as): Twarogowe kostki, Dziennik Tczewski, 2000-01-14

Otrzymany twaróg powinien być zwarty, ale miękki, o konsystencji łatwej do rozcierania czy smarowania i lekko kwaśny.

źródło: NKJP: alg: Sernik, zwany twarogiem, Wieczór Trójmiasta, 2011

[...] koza jest lepsza od krowy, bo zjada cztery razy mniej paszy. - A jak ktoś się zdecyduje na kilka sztuk, to jeszcze zarobi. No i mleko jest bardzo zdrowe - proboszcz wbija zęby w kanapkę z kozim twarogiem.

źródło: NKJP: Cezary Łazarewicz: Kozy księdza proboszcza, Gazeta Wyborcza, 1995-10-24

To właśnie w Chinach około 7 tysięcy lat temu rozpoczęto uprawę ryżu. Tam również opracowano technologię produkcji sosu sojowego i twarogu sojowego tofu [...].

źródło: NKJP: Paweł Albrzykowski: Kuchnie Dalekiego Wschodu, Kuchnia, nr 5, 1998

1.b porcja

Definicja

porcja lub opakowanie twarogu - produktu spożywczego

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  porcja

Połączenia

  • dwa, trzy twarogi
  • połowa twarogu
  • kupić; dodać/dodawać twaróg
  • iść, przyjść po twaróg

Cytaty

Przychodzimy do sklepu po twaróg.

źródło: NKJP: Liliana Kalita: Na straży higieny, Dziennik Bałtycki, 2001-02-22

Mam pytanie czy mogę jeść dwa twarogi dziennie rano i wieczorem [...]?

źródło: Internet: m.sfd.pl/forum

Masło zmiksować z cukrem. Kolejno dodawać po jednym jajku, stale miksując. Dodać twaróg, proszek budyniowy, mannę, sok i skórkę z cytryny.

źródło: NKJP: Ciasto z polewą cytrynową, Dziennik Polski, 2008-10-09

Farsz: 1 brokuł, sól, pieprz, czosnek, cebula, trochę oleju i łyżeczka masła do podsmażenia cebuli, 25 dkg twarogu (może być połowa twarogu a połowa fety), ser mozzarella do zapieczenia.

źródło: Internet: kuchniabreni.pl/wykwintne-nalesniki-z-brokulami/przepis

Data ostatniej modyfikacji: 07.11.2017
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj