przedsiębiorstwo, którego działalność usługowa polega na przygotowywaniu i serwowaniu posiłków dla klientów za opłatą
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK W SPOŁECZEŃSTWIE
Biznes
handel i usługi
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
miejsca, osoby, przedmioty, sytuacje związane z jedzeniem
Cytaty
Wolnym ruchem przesuwasz się do przodu i trafiasz na zakład zbiorowego żywienia Balaton, serwujący ciepłą wódkę i narodowe danie kuchni węgierskiej, czyli polskie tłuste placki ziemniaczane polane płynem niejasnego pochodzenia.
źródło: NKJP: Witold Bereś, Katarzyna Janowska: Zaszaleć w Krakowie, Gazeta Wyborcza, 1995-07-29
Zgodnie z przepisami UE każdy kuchmistrz w zakładzie zbiorowego żywienia musi mierzyć ciepłotę wydawanych potraw – przypomina Zenon Bucki, szef sanepidu. Zupy i gorące potrawy muszą mieć 70 stopni Celsjusza. Aby to zmierzyć, potrzebne są specjalistyczne i drogie termometry.
źródło: NKJP: (CG): Inspekcja na gorąco, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2005-01-28
[...] twierdziłem, że kelnerka, obywatelka Krąż Barbara, wycierała ścierką szklanki, co urąga zasadom higieny i jest sprzeczne z odnośnymi przepisami. Wnioskuję, aby kelnerkę, obywatelkę Krąż Barbarę, ukarać naganą oraz pouczyć w przedmiotowej sprawie, to jest kwestii prawidłowego mycia naczyń w zakładach zbiorowego żywienia.
źródło: NKJP: Andrzej Kozioł: Pociąg do Stalinogrodu i inne opowiadania, 2009