UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

kalmar

Chronologizacja

1931, NFJP

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m2

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. kalmar
kalmary
D. kalmara
kalmarów
C. kalmarowi
kalmarom
B. kalmara
kalmary
N. kalmarem
kalmarami
Ms. kalmarze
kalmarach
W. kalmarze
kalmary

Pochodzenie

fr. calmar

Z wł. dial. calamaro 'kalmar, kałamarnica'.

1.a zwierzę

Definicja

zwierzę morskie o wydłużonym ciele przypominającym torpedę i dziesięciu ramionach z przyssawkami otaczających otwór gębowy, żywiące się rybami, które łapie za pomocą dwóch najdłuższych ramion

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt zwierzęta wodne

Relacje znaczeniowe

synonimy:  kałamarnica
hiperonimy:  zwierzę

Cytaty

W późnym triasie pojawiły się kalmary, głowonogi całkowicie pozbawione aparatu hydrostatycznego.

źródło: NKJP: Jerzy Dzik: Dzieje życia na ziemi: wprowadzenie do paleobiologii, 1992

Cuszima słynie z połowu kalmarów i są tam dziesiątki, a może i setki, kutrów.

źródło: NKJP: Mirosław M. Bujko: Czerwony byk, 2007

Trzy trawlery pod banderą maltańską z rybakami na umowach kontraktowych pływają w czarterze w rejonie Nowej Zelandii, łowiąc kalmary dla miejscowej spółki.

źródło: NKJP: Ryszarda Socha: Został śledź, Polityka, 2002-11-02

1.b mięso

Definicja

mięso kalmara - zwierzęcia

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  kałamarnica
hiperonimy:  mięso

Cytaty

Ziołowa sałatka z ryżowym makaronem, kalmary faszerowane mięsem w sosie imbirowym, wołowina w sosie ostrygowym, gotowany banan w słodkim sosie kokosowym to tylko niektóre z potraw przygotowywanych przez dwóch kucharzy z hotelu Hampton Inn w Bangkoku [...].

źródło: NKJP: (aza): Dni Kuchni Tajskiej - Anielskie przysmaki, Tygodnik Podhalański, nr 33, 1999

Trudno się zdecydować, co wybrać, bo i suszona wołowina, i sałatka z kalmarów, i chleb zapiekany z wieprzowiną, i banany w sosie kokosowym są smaczne.

źródło: NKJP: (ZOT): Kuchnia tajska pod Karkonoszami, Gazeta Wrocławska, nr 31/07, 1999

Jest to pięć malutkich kanapek na plasterkach bagietki: jedna z dobrym, skropionym cytryną kawiorem, druga posmarowana pyszną pastą z tuńczyka na ostro, trzecia obłożona delikatnym, mięciutkim jak masło łososiem, na czwartej anchois, a piąta grzanka zaskoczyła mnie kawałkiem wędzonego kalmara - nie miałem pojęcia, że może być taki smaczny.

źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-05-29

Data ostatniej modyfikacji: 12.04.2017
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj