Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m2
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | kalmar |
kalmary |
|
D. | kalmara |
kalmarów |
|
C. | kalmarowi |
kalmarom |
|
B. | kalmara |
kalmary |
|
N. | kalmarem |
kalmarami |
|
Ms. | kalmarze |
kalmarach |
|
W. | kalmarze |
kalmary |
Pochodzenie
fr. calmar
Z wł. dial. calamaro 'kalmar, kałamarnica'.
1.a zwierzę
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat zwierząt zwierzęta wodne
Relacje znaczeniowe
synonimy: | kałamarnica | |
hiperonimy: | zwierzę |
Cytaty
W późnym triasie pojawiły się kalmary, głowonogi całkowicie pozbawione aparatu hydrostatycznego. źródło: NKJP: Jerzy Dzik: Dzieje życia na ziemi: wprowadzenie do paleobiologii, 1992 |
|
Cuszima słynie z połowu kalmarów i są tam dziesiątki, a może i setki, kutrów. źródło: NKJP: Mirosław M. Bujko: Czerwony byk, 2007 |
|
Trzy trawlery pod banderą maltańską z rybakami na umowach kontraktowych pływają w czarterze w rejonie Nowej Zelandii, łowiąc kalmary dla miejscowej spółki. źródło: NKJP: Ryszarda Socha: Został śledź, Polityka, 2002-11-02 |
1.b mięso
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
synonimy: | kałamarnica | |
hiperonimy: | mięso |
Cytaty
Ziołowa sałatka z ryżowym makaronem, kalmary faszerowane mięsem w sosie imbirowym, wołowina w sosie ostrygowym, gotowany banan w słodkim sosie kokosowym to tylko niektóre z potraw przygotowywanych przez dwóch kucharzy z hotelu Hampton Inn w Bangkoku [...]. źródło: NKJP: (aza): Dni Kuchni Tajskiej - Anielskie przysmaki, Tygodnik Podhalański, nr 33, 1999 |
|
Trudno się zdecydować, co wybrać, bo i suszona wołowina, i sałatka z kalmarów, i chleb zapiekany z wieprzowiną, i banany w sosie kokosowym są smaczne. źródło: NKJP: (ZOT): Kuchnia tajska pod Karkonoszami, Gazeta Wrocławska, nr 31/07, 1999 |
|
Jest to pięć malutkich kanapek na plasterkach bagietki: jedna z dobrym, skropionym cytryną kawiorem, druga posmarowana pyszną pastą z tuńczyka na ostro, trzecia obłożona delikatnym, mięciutkim jak masło łososiem, na czwartej anchois, a piąta grzanka zaskoczyła mnie kawałkiem wędzonego kalmara - nie miałem pojęcia, że może być taki smaczny. źródło: NKJP: Piotr Bikont: Jadłem w..., Gazeta Wyborcza, 1992-05-29 |