Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | anyż |
anyże |
|
D. | anyżu |
anyżów |
|
C. | anyżowi |
anyżom |
|
B. | anyż |
anyże |
|
N. | anyżem |
anyżami |
|
Ms. | anyżu |
anyżach |
|
W. | anyżu |
anyże |
Pochodzenie
łac. anīsum
z gr. ánison
1.a roślina
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Choroby i ich leczenie leki i sposoby leczenia, zabiegi, sprzęty medyczne
Połączenia
- kwiaty, owoce, nasiona; zapach anyżu
- uprawiać anyż
Cytaty
W czasach starożytnych przyprawy były po prostu lekarstwami albo perfumami. Najwcześniej uprawiano anyż, kolendrę, szafran, mak, tymianek, miętę, majeranek. źródło: NKJP: D: Trochę pieprzu, trochę papryki, Gazeta Poznańska, 2003-12-31 |
|
Z nasion możemy bez problemów wyhodować np. trybulę, ogórecznik, koperek, tymianek, anyż i kolendrę. źródło: NKJP: gb: Nasz kuchenny zielnik zdrowia, Dziennik Łódzki, 2003-12-30 |
|
Owoce anyżu poleca się jednak również przy bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. źródło: NKJP: Magdalena Gorlas: Przyprawy. Potrawy, które leczą, Polska Głos Wielkopolski, 2005-11-16 |
|
Największe plantacje anyżu znajdują się w Hiszpanii i tam też rośnie odmiana o największych owocach. źródło: NKJP: Biedrzeniec anyż, Dziennik Polski, 2002-06-12 |
1.b przyprawa
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie przyprawy, smaki
Połączenia
- mielony anyż
- anyż i goździki, anyż i imbir; anyż i kardamon, anyż i koper włoski; kminek i anyż
- łyżeczka; smak; z dodatkiem anyżu
- napar, odwar, wyciągi z anyżu
- dodać anyż
Cytaty
Na festiwalu mogliśmy skosztować tak niesłychanych smaków, że aż trudno to sobie wyobrazić. Były czekolady z dodatkami: orzechowe, z migdałami, prażonymi kawałkami kokosu, imbirem, anyżem czy o smaku pomarańczowym, [...] źródło: NKJP: Krakowski smak, Dziennik Polski, 2006-12-07 |
|
Jedną łyżeczkę anyżu trzeba zalać 1/4 l wrzątku. Odstawić do naciągnięcia na pięć minut. Płukać gardło 2-3 razy dziennie. źródło: NKJP: mokr: Co warto mieć w apteczce?, Trybuna Śląska, 2002-12-30 |
|
Słodzony odwar z anyżu uśmierza kaszel i ułatwia odkrztuszanie. źródło: NKJP: Biedrzeniec anyż, Dziennik Polski, 2002-06-12 |
|
Na dobre samopoczucie i trawienie. Dwie łyżeczki octu jabłkowego i dwie łyżeczki miodu starannie wymieszać w szklance wody. Napój można wzbogacić dodając anyż, melisę, kminek lub koper włoski. źródło: NKJP: Agata Markowicz: Terapia z jabłuszkiem, Gazeta Krakowska, 2006-11-25 |