|
Świat nie ma wątpliwości, że wspaniała feta jest serkiem greckim, podobnie jak żółty ser kasseri. Nikomu też do głowy nie przyjdzie, podejrzewać, iż anyżówka ouzo nie ma korzeni w najstarszych greckich przydomowych bimbrowniach.
źródło: NKJP: Krzysztof Kucharski: Wycieczka smakowa, Gazeta Wrocławska, 2002-09-27
|
|
Salomea znała więc smak doskonałej anyżówki, produkowanej przez małą, rodzinną, żydowską wytwórnię.
źródło: NKJP: Mirosław M. Bujko: Złoty pociąg, 2006
|
|
Tak rozżaliłem się nad sobą, ze duszkiem wypiłem resztę bułgarskiej anyżówki, prosto z butelki.
źródło: NKJP: Roman Antoszewski:Kariera na trzy karpie morskie, 2000
|
|
Produkowano także inne gatunki wódek, m.in. anyżówkę , kminkówkę, cynamonkę, goździkówkę, migdałówkę, ratafię.
źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych: praca zbiorowa, 2004
|