Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | bryja |
bryje |
|
D. | bryi |
bryi |
neut |
bryj |
char | ||
C. | bryi |
bryjom |
|
B. | bryję |
bryje |
|
N. | bryją |
bryjami |
|
Ms. | bryi |
bryjach |
|
W. | bryjo |
bryje |
Pochodzenie
niem. Brei 'przecier, papka'
1. błota
Definicja
Warianty
Kwalifikacja tematyczna
KATEGORIE FIZYCZNE Cechy i właściwości materii stan skupienia, trwałość materii
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK I PRZYRODA Pogoda zjawiska atmosferyczne
Połączenia
- brązowa, ciemna, czarna, zielona; ciekła, gęsta, lepka, mazista, płynna; rozgotowana, ugotowana; śnieżna, śnieżno-lodowa bryja
- bryja błota, śniegu; grochu
- bryja ze szpinaku
- bryja klei się, oblepiała
- zalane bryją
- czołgać się przez bryję
- tonąć w bryi
Cytaty
Bryja klei się do warg. źródło: NKJP: Roman Bratny: Kolumbowie — rocznik 20, 1957 |
|
PKP w Krakowie, pokryta jest jedną wielką mazistą bryją śniegu. źródło: NKJP: (AW): Nieodśnieżone przejście, Gazeta Krakowska, 2005-01-31 |
|
Spod kół chlupnęła mu na nogi czarna, ciekła bryja. źródło: NKJP: Bogdan Wojdowski: Chleb rzucony umarłym, 1971 |
|
Z racji mojej niskiej szarży, a jestem tylko szeregowcem, zamówiłem grochówkę generalską z grzankami za 5 zł. Otrzymałem niewielkie naczynie z gęstą bryją niełuskanego grochu, tak gorącą, jak świeża lawa z wulkanu Etna. źródło: NKJP: Wasz Sybaryta: Klub srebrnego widelca, Tygodnik Podhalański nr 44,1999 |
|
Pierwszy gorący posiłek wydano w noclegowni we środę. - Przywieziono nam w termosach bryję - zupę grochową - mówi jeden z bezdomnych z noclegowni. źródło: NKJP: Zróżnicowane smaki u bezdomnych, Dziennik Polski, 2003-11-07 |
2. z bakaliami
Definicja
Warianty
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | potrawa |
Połączenia
- brunatna bryja
- bryja z mąki
- bryja z bakaliami
- gotować bryję
Cytaty
W wielu regionach gotowano bryję; na wrzącą wodę sypano grubo zmieloną mąkę (owsianą, żytnią, jęczmienną). Gdy straciła posmak surowizny i osiągnęła odpowiednią gęstość, wylewano na misę, polewano mlekiem słodkim lub kwaśnym, albo kraszono skwarkami i zjadano z apetytem. źródło: NKJP: Jolanta Antecka: W wiejskiej kuchni, Dziennik Polski, 2006-01-07 |
|
- Najszybciej robi się bryję z ciemnej mąki - mówi Julia Wojtaszek. - Na gorącą wodę daje się mąkę, tylko mąka musi być ciemna i grubo zmielona, a woda posolona. źródło: NKJP: (TEZ): To, co niegdyś warzono..., Dziennik Polski, 2005-02-04 |
|
Wśród wigilijnych potraw są: bryja – zupa ze świeżych owoców, grzybula – zupa grzybowa, słodka kapusta, groch z kapustą i gotowany grysik. źródło: NKJP: Agata Wolna: Jezus w Beskidach się rodzi, Trybuna Śląska, 2001-12-24 |
|
W Istebnej, Koniakowie czy Jaworzynce na wigilijnych stołach króluje bryja . To nic innego jak zupa z suszonych owoców – śliwek, gruszek i jabłek. Wszystkie muszą być dokładnie przetarte. W Wiśle niekiedy dodaje się jeszcze świeże owoce, a niektóre gospodynie wszystko jeszcze solą. Bryję jada się z całymi ziemniakami. źródło: NKJP: mokr: Magiczna Wigilia, Trybuna Śląska, 2003-12-23 |