Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: ż
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | breja |
breje |
|
D. | brei |
brei |
neut |
brej |
char | ||
C. | brei |
brejom |
|
B. | breję |
breje |
|
N. | breją |
brejami |
|
Ms. | brei |
brejach |
|
W. | brejo |
breje |
Pochodzenie
niem. Brei 'przecier, papka'
1. błota
Definicja
Warianty
Kwalifikacja tematyczna
KATEGORIE FIZYCZNE Cechy i właściwości materii stan skupienia, trwałość materii
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
CZŁOWIEK I PRZYRODA Pogoda zjawiska atmosferyczne
Połączenia
- biała, brązowa, czarna, zielona; brudna; gęsta, grudkowata, jednolita, kleista, lepka, mazista, mokra, roztopiona, smolista, śliska, ubita, wodnista; błotna, błotnista; śniegowa, śnieżna; fasolowa, kartoflana, kukurydziana, pieczarkowo-pomidorowa; cuchnąca, śmierdząca; nieapetyczna; nieokreślona; powodziowa breja
- breja błota, śniegu; gulaszu
- breja ze śniegu
- breja z mięsem
- breja na chodniku
- warstwa brei
- usuwać breję
- nadziewane; wypełniony breją
- rozgotować na breję; zakrzepły w breję
- grzęznąć/ugrzęznąć, tonąć, zanurzyć w brei
Cytaty
W południe śnieg zaczął topnieć. Piesi na chodnikach przemieszczali się po kostki w brei. źródło: NKJP: (TJ): Kwiecień przeplata, Express Ilustrowany, 2003-04-08 |
|
Nad stawem, na granicy z wodą, a pewnie już i w wodzie, leży czarna breja. Cuchnąca, mazista. Wygląda jak grudy ziemi. Czarnej, tłustej, urodzajnej ziemi. Ale ta półpłynna masa to nie ziemia. To osad z oczyszczalni ścieków. (...) źródło: NKJP: J.A.: Żaby krymskie, Wieści Podwarszawskie nr 1 (511), 2001-01-07 |
|
Największa fala przyszła w nocy z wtorku na środę. Wylały potoki: Glinik, Naściszówka i rzeka Łubinka. Wszystkie domy pływały w błotnistej brei. źródło: NKJP: (rob): Poszły osuwiska, Gazeta Krakowska, 2001-07-27 |
|
Obiad składał się z jednego dania. Był to albo zawiesisty sos ze śladami mięsa zwany gulaszem z ziemniakami, albo krupnik, czyli nieokreślona breja z rozgotowanej kaszy z ochłapem mięsa (tzw. zupa z wkładką). źródło: NKJP: Ryszard Sługocki: Na przekór i na bakier, 2008 |
|
- Kupiłem w sklepie spożywczym głęboko zamrożone „knedle domowe ze śliwkami”. Choć moja żona ugotowała je dokładnie według przepisu, podanego na opakowaniu, kompletnie się rozgotowały na szarą, nieapetyczną breję. źródło: NKJP: (I): Odesłany do producenta, Dziennik Polski, 2006-02-16 |
2. z bakaliami
Definicja
Warianty
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | potrawa |
Cytaty
W północnej Polsce jadano jagły, kaszę jaglaną gotowaną na mleku z masłem, cukrem i suszonymi śliwkami, aby „pieniądze trzymały się biesiadników”, a także breję - gęstą potrawę z suszonych owoców zaprawionych mąką lub wymieszanych z otrębami żytnimi albo pszennymi. źródło: NKJP: Przy wigilijnym stole, Dziennik Polski, 2006-12-21 |
|
Szczęście w nowym roku miała także przynieść spożyta w czasie sylwestra breja. Sporządzano ją z gruboziarnistej żytniej mąki sypanej na wrzącą wodę. Gdy breja była bardzo gęsta, wylewano ją na miskę, a w środku robiono dołek na skwarki ze słoniny. Tak przyrządzona potrawa, dla odpowiedniego skutku, musiała być spożywana przez wszystkich domowników z jednej miski. źródło: NKJP: Edyta Wróblewska: Sylwestrowe tradycje, IKAT Gazeta Braniewska, 2011 |