O tym, że olszówka, znana pod naukową nazwą krowiaka podwiniętego, jest grzybem trującym, dowiedziałem się ze zdumieniem, będąc już na trzecim roku studiów biologicznych.
źródło: NKJP: Co Tydzień Jaworzno, 2005-01-01
Niektórzy uważają, że popularną olszówkę można zjeść po solidnym wygotowaniu.
źródło: NKJP: Magdalena Hodak: Do lasu z atlasem, Dziennik Łódzki, 2006-06-20
Nie będziesz zbierał olszówek i innych grzybów szkodliwych dla zdrowia [...].
źródło: NKJP: EK: Zabójcy i truciciele, Trybuna Śląska, 2004-08-16
[...] nie schylajcie się po olszówki, ponieważ nawet kilkakrotnie gotowane mają w sobie wystarczającą ilość trucizny, by zaszkodzić wątrobie [...].
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski: Smak pod kapeluszem, Polityka, 2003-10-04