UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

alergen

Chronologizacja

1931, Dep

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m3

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. alergen
alergeny
D. alergenu
alergenów
C. alergenowi
alergenom
B. alergen
alergeny
N. alergenem
alergenami
Ms. alergenie
alergenach
W. alergenie
alergeny

Pochodzenie

internac.

ang. allergen

fr. allergène

niem. Allergen

Od: alergia (zob.) i morfemu greckiego pochodzenia -gen- 'rodzący, tworzący, powodujący' (por. gr. génos 'ród; pochodzenie; potomstwo').

Definicja

med. 
substancja, która wywołuje alergię

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Choroby i ich leczenie przyczyny, objawy i skutki chorób

Relacje znaczeniowe

hiperonimy:  substancja

Połączenia

  • częsty; silny alergen; alergeny kontaktowe, pokarmowe, pyłkowe, wziewne, zwierzęce
  • alergie i alergeny, kurz i alergeny, pokarmy i alergeny
  • dawki; ilość; źródło; stężenie; rodzaj alergenu
  • reakcja na alergen
  • kontakt z alergenem
  • alergeny uczulają
  • unikać alergenów
  • coś zawiera alergeny
  • reagować na alergen

Cytaty

Potencjalnie alergenem może być każda substancja, którą wdychamy, która wchłania się przez skórę lub błonę śluzową.

źródło: NKJP: Janusz Krzeszowski: Wiosenne kichanie, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2006-04-24

Leczenie alergii jest trójstopniowe. Po pierwsze, należy rozpoznać alergen i wyeliminować go, jeśli się tylko da. Jest to względnie łatwe w przypadkach alergenów pokarmowych, a nawet kontaktowych.

źródło: NKJP: Elżbieta Cichocka: Jak pragnę zdrowia (4), Gazeta Wyborcza, 1996-05-13

Chory z silną alergią pokarmową bezwzględnie powinien unikać produktów zawierających nawet śladowe ilości alergenu.

źródło: NKJP: (KZ): Trzeba nauczyć się żyć z alergią, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2004-07-01

Najsilniejszymi alergenami pyłkowymi są w Polsce trawy, niektóre gatunki drzew, zbóż i chwastów, pylące już od lutego do jesieni.

źródło: NKJP: Pogoda dla alergików, Polityka, 2000-07-22

Do szczególnie częstych alergenów pokarmowych należy zaliczyć: białko jaja kurzego, mleko krowie, soje, ryby, orzeszki, owoce cytrusowe, kiwi.

źródło: NKJP: SIEL: Biała Księga Alergii, Gazeta Poznańska, 2004-09-07

Data ostatniej modyfikacji: 30.11.2015
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj