Chronologizacja
Odmiana
część mowy: rzeczownik
rodzaj gramatyczny: m3
liczba pojedyncza | liczba mnoga | ||
---|---|---|---|
M. | alergen |
alergeny |
|
D. | alergenu |
alergenów |
|
C. | alergenowi |
alergenom |
|
B. | alergen |
alergeny |
|
N. | alergenem |
alergenami |
|
Ms. | alergenie |
alergenach |
|
W. | alergenie |
alergeny |
Pochodzenie
internac.
ang. allergen
fr. allergène
niem. Allergen
Od: alergia (zob.) i morfemu greckiego pochodzenia -gen- 'rodzący, tworzący, powodujący' (por. gr. génos 'ród; pochodzenie; potomstwo').
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Choroby i ich leczenie przyczyny, objawy i skutki chorób
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | substancja |
Połączenia
- częsty; silny alergen; alergeny kontaktowe, pokarmowe, pyłkowe, wziewne, zwierzęce
- alergie i alergeny, kurz i alergeny, pokarmy i alergeny
- dawki; ilość; źródło; stężenie; rodzaj alergenu
- reakcja na alergen
- kontakt z alergenem
- alergeny uczulają
- unikać alergenów
- coś zawiera alergeny
- reagować na alergen
Cytaty
Potencjalnie alergenem może być każda substancja, którą wdychamy, która wchłania się przez skórę lub błonę śluzową. źródło: NKJP: Janusz Krzeszowski: Wiosenne kichanie, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2006-04-24 |
|
Leczenie alergii jest trójstopniowe. Po pierwsze, należy rozpoznać alergen i wyeliminować go, jeśli się tylko da. Jest to względnie łatwe w przypadkach alergenów pokarmowych, a nawet kontaktowych. źródło: NKJP: Elżbieta Cichocka: Jak pragnę zdrowia (4), Gazeta Wyborcza, 1996-05-13 |
|
Chory z silną alergią pokarmową bezwzględnie powinien unikać produktów zawierających nawet śladowe ilości alergenu. źródło: NKJP: (KZ): Trzeba nauczyć się żyć z alergią, Słowo Polskie Gazeta Wrocławska, 2004-07-01 |
|
Najsilniejszymi alergenami pyłkowymi są w Polsce trawy, niektóre gatunki drzew, zbóż i chwastów, pylące już od lutego do jesieni. źródło: NKJP: Pogoda dla alergików, Polityka, 2000-07-22 |
|
Do szczególnie częstych alergenów pokarmowych należy zaliczyć: białko jaja kurzego, mleko krowie, soje, ryby, orzeszki, owoce cytrusowe, kiwi. źródło: NKJP: SIEL: Biała Księga Alergii, Gazeta Poznańska, 2004-09-07 |