Piliśmy szampana (francuskiego) i dojadaliśmy kawałki camemberta.
źródło: NKJP: Józef Hen: Dziennik na nowy wiek, 2009
Zamówiliśmy na początek terrinę z koziego sera jako rzecz typową dla kuchni francuskiej (18 zł) oraz smażony camembert z sałatą (16 zł).
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: Smak morskiej wody, Polityka nr 2392, 2003-03-15
Dobry camembert i brie powinny więc być miękkie, a nawet niemal płynne, a w każdym razie z niemal płynnym środkiem, bo wtedy są najsmaczniejsze.
źródło: NKJP: Biesiadny savoir-vivre, Dziennik Polski, 2002-12-28
Srebrna lodówka obiecywała delikatesy, ale zobaczyła w niej tylko [...] kilka puszek tuńczyka, spleśniały kawałek camemberta, sparciały ogórek i wytłoczkę z czterema jajkami.
źródło: NKJP: Zbigniew Górniak: Siostra i byk, 2009