UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

karpiel

Chronologizacja

1 połowa XVIII w., Kart XVII-XVIII

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m3

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. karpiel
karpiele
D. karpiela
karpieli
karpielów
C. karpielowi
karpielom
B. karpiel
karpiele
N. karpielem
karpielami
Ms. karpielu
karpielach
W. karpielu
karpiele

Pochodzenie

Pochodzenie niejasne. Być może przekształcenie szwedz. kålraps 'brukiew' (> *karpal > karpiel) - to Szwedzi spopularyzowali ten gatunek warzywa w Europie. Karłowicz łączył ten wyraz z wyrazem kalafior (daw. m.in. karafioł), jednak różnica między kalafiorem a brukwią jest znaczna, co osłabia hipotezę o przeniesieniu nazwy jednego warzywa na drugie.

1.a roślina

Definicja

krak. 
roślina warzywna o zaokrąglonym korzeniu, z zewnątrz biało-fioletowym, a od wewnątrz białym, oraz o dużych, rozłożystych liściach

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin rośliny uprawne

Relacje znaczeniowe

synonimy:  brukiew
hiperonimy:  warzywo

Cytaty

Okopano karpiele, wetknięto tyki dla wąsatego grochu, a tam, gdzie żyto na piaskach posiano, zagarnięto już sierpem pierwsze pokosy.

źródło: NKJP: Ewa Nowacka: Emilia z kwiatem lilii leśnej, 1993

Znosili do roznieconych ognisk karpiele i rzepę, buraki cukrowe i pastewne i jeszcze miękkie kolby kukurydzy.

źródło: NKJP: Tadeusz Nowak: A jak królem, a jak katem będziesz, 1967

Kto z mieszczuchów jeszcze wie, jak wygląda karpiel rosnący w polu?

źródło: NKJP: Jerzy Wideł: Karpiel jak ananas, Gazeta Krakowska, 2004-08-04

1.b do jedzenia

Definicja

krak. 
jadalny korzeń brukwi - rośliny

Kwalifikacja tematyczna

CZŁOWIEK I PRZYRODA Świat roślin owoce i warzywa

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Relacje znaczeniowe

synonimy:  brukiew

Cytaty

Wyróżnienie za karpiele, czyli brukiew otrzymała Rozalia Rojek z Rupniowa-Bednarek (gm. Limanowa). Przekonywała nas, że karpiele można wykorzystywać na wiele sposobów: – Można zasmażać, gotować, zrobić zupę i upiec.

źródło: NKJP: Ireneusz Pawlik: Wypadek jeleni, Gazeta Krakowska, 2004-09-14

Spróbować można było m.in. karpieli z flakami, kwaśnicy, gulaszu spiskiego, klusek parowych, moskoli z boczkiem lub bryndzą.

źródło: NKJP: (zach): Dziedzictwo regionu, Gazeta Krakowska, 2002-12-10

– Jadło się to, co ziemia urodziła – grule, karpiele, kapustę, buraki – mówi Józefa Kuchta, która od lat organizuje w Łopusznej słynne konkursy jadła góralskiego.

źródło: NKJP: Agnieszka Świst: Góralskie niebo w gębie, Gazeta Krakowska, 2002-07-20

Pierwszą potrawą był chleb z solą i czosnkiem. Następnymi grzyby, kiesełycia, barszcz, pierogi, ziemniaki z kapustą, groch, fasola, bób, gotowane karpiele, kompot z suszonych owoców i śledź.

źródło: NKJP: (rob): Wigilia 6 stycznia, Gazeta Krakowska, 2002-01-05

Polecam zupę grzybową, zupę z karpieli z wieprzowiną, pierogi z bobem, rydze po cygańsku, gołąbki z tarcioków, rosół z jelenia, a do popicia – litworówkę i miętówkę, własnej roboty!

źródło: NKJP: Agnieszka Szymaszek: Rosół z jelenia, Gazeta Krakowska, 2004-11-23

Data ostatniej modyfikacji: 21.02.2018
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj