poszatkowana kapusta (roślina), którą poddano kwaszeniu
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA
Jedzenie i jego przygotowanie
rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy
Cytaty
Pół kilo kwaśnej kapusty posiekać drobno wraz z całą cebulą i dusić na maśle pod przykryciem, aż będzie miękka; lub też dwie główki słodkiej kapusty pokrajać w cząstki, obgotować w słonej wodzie, a potem usiekać wraz z cebulą, opieprzyć i dusić tak samo jak poprzednią w maśle.
źródło: NKJP: Coś z kapustą, Dziennik Polski, 2003-03-15
[...] do takiej posiekanej, zmiękczonej cebuli dodajemy kwaśną kapustę, wsypujemy garść cukru, wymieszamy,
źródło: NKJP: xx: Kawa może leczyć i szkodzić, Wieczór Wybrzeża, 2000-11-24
Z beczek sprzedawano kwaśną kapustę i kiszone ogórki.
Kelnerki (bardzo urodziwe) w góralskich strojach podają parujące żeliwne kociołki pełne kapuśniaku z kwaśnej kapusty, w którym obficie pływają żeberka i spore kawałki baraniego mięsa.
źródło: NKJP: Piotr Adamczewski, Andrzej Garlicki: W piwnicznej izbie, Polityka, 2008-12-06