Chronologizacja
Na podstawie indeksu haseł.
Odmiana
część mowy: przymiotnik
Stopień równy
liczba pojedyncza | |||||
---|---|---|---|---|---|
m1 | m2 | m3 | n1, n2 | ż | |
M. | smakowy |
smakowy |
smakowy |
smakowe |
smakowa |
D. | smakowego |
smakowego |
smakowego |
smakowego |
smakowej |
C. | smakowemu |
smakowemu |
smakowemu |
smakowemu |
smakowej |
B. | smakowego |
smakowego |
smakowy |
smakowe |
smakową |
N. | smakowym |
smakowym |
smakowym |
smakowym |
smakową |
Ms. | smakowym |
smakowym |
smakowym |
smakowym |
smakowej |
W. | smakowy |
smakowy |
smakowy |
smakowe |
smakowa |
liczba mnoga | ||||
---|---|---|---|---|
p1 | m1 ndepr | m1 depr | pozostałe | |
M. | smakowi |
smakowi |
smakowe |
smakowe |
D. | smakowych |
smakowych |
smakowych |
smakowych |
C. | smakowym |
smakowym |
smakowym |
smakowym |
B. | smakowych |
smakowych |
smakowych |
smakowe |
N. | smakowymi |
smakowymi |
smakowymi |
smakowymi |
Ms. | smakowych |
smakowych |
smakowych |
smakowych |
W. | smakowi |
smakowi |
smakowe |
smakowe |
Pochodzenie
Od: smak
1. związany ze smakiem - zmysłem
Definicja
Cytaty
1.a wrażenie
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego zmysły
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie przyprawy, smaki
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | zmysłowy |
Połączenia
- doznania, wrażenia smakowe
- smakowy i dotykowy
Cytaty
Czarna herbata to nie wszystko. Wyselekcjonowana z najlepszych odmian krzewów i skomponowana z migdałami, wiórkami kokosowymi oraz cukrem kandyzowanym, zapewnia już więcej smakowych wrażeń. źródło: NKJP: goc: Relaks smakosza. Z aromatem łąki, Dziennik Zachodni, 2008-03-19 |
|
Produkty light są dobrodziejstwem dla tych osób, którym potrzebna jest mniejsza ilość składników odżywczych, a nie chcą zrezygnować z doznań smakowych. źródło: NKJP: Izabela Chmielewska: Odchudzone ciastko, Dziennik Bałtycki, 2000-10-19 |
|
[...] kwasy tłuszczowe wpływają bardzo istotnie na odczucia smakowe konsumentów. źródło: NKJP: Maria Osek: Wskaźniki odchowu, wartość rzeźna i jakość mięsa kurcząt brojlerów [...], Rośliny Oleiste, 2002-01-01 |
Składnia
Rz | + | smakowy | + | |
szyk: neutralny |
1.b organ
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CZŁOWIEK JAKO ISTOTA FIZYCZNA Budowa i funkcjonowanie ciała ludzkiego zmysły
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie przyprawy, smaki
Relacje znaczeniowe
hiperonimy: | zmysłowy |
Połączenia
- gruczoły, komórki, receptory smakowe
Cytaty
Jesiotry żerują przy dnie. Wyszukują pokarm, posługując się wąsikami, wyposażonymi w gruczoły smakowe. źródło: NKJP: Kazimierz Netka: Bałtyckie dinozaury, Dziennik Bałtycki, 2011 |
|
Ptasie mleczko w kolorze boryga z pewnością nie zapobiegło zamrożeniu naszych smakowych receptorów. źródło: NKJP: Tadeusz Płatek: Nie same pyszności, Gazeta Krakowska, 2003-09-07 |
Składnia
Rz | + | smakowy | + | |
szyk: neutralny |
2. związany ze smakiem - właściwością
Definicja
Cytaty
2.a walor
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie przyprawy, smaki
Połączenia
- jakość, wartość; kompozycja, nuta smakowa; walory, właściwości; dodatki, przyprawy, substancje smakowe
- smakowy i aromatyczny, smakowy i zapachowy; smakowy i estetyczny; odżywczy i smakowy, zdrowotny i smakowy
Cytaty
Mięso gęsi zatorskiej wyróżnia się znakomitymi wartościami smakowymi i dietetycznymi, zawiera nikłe ilości cholesterolu. źródło: NKJP: (SZYM): Produkty dotychczas wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, Gazeta Krakowska, 2007-06-09 |
|
Obok cebuli i pomidorów grzyby są najcenniejszą i najsmaczniejszą przyprawą smakową. źródło: NKJP: Maria Grodecka: Wegetariańskie okruchy, 2007 |
|
Lecznicze, odżywcze i smakowe walory miodu znane są od wieków. źródło: NKJP: Krystyna Mnichowicz: Miód - słodki dar natury, Gazeta Wrocławska, 2002-11-28 |
Składnia
Rz | + | smakowy | + | |
szyk: neutralny |
2.b gust
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie przyprawy, smaki
Połączenia
- gusta, upodobania smakowe
Cytaty
Dopiero w epoce nowożytnej na nasze gusty smakowe wpływać zaczęła kuchnia włoska, litewsko-ruska czy orientalna. źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych: praca zbiorowa, 2004 |
|
Doświadczenia przeprowadzone na noworodkach potwierdziły, że np. zamiłowania smakowe są nabyte. źródło: NKJP: Antonina Malinkiewicz: Dieta dla umysłu, 2008 |
|
To, jakie mięso wybierzemy na pieczeń, zależy od naszych smakowych upodobań i możliwości finansowych. źródło: NKJP: X, Polska Głos Wielkopolski, 2007-06-16 |
2.c jogurt
Definicja
Kwalifikacja tematyczna
CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie przyprawy, smaki
Połączenia
- jogurt smakowy; herbata, woda smakowa; mleko, piwo smakowe
Cytaty
W maju wprowadziliśmy nową linię produktów – wody smakowe. Są to napoje produkowane na bazie naturalnej wody źródlanej [...] z dodatkiem aromatu cytryny i truskawki. źródło: NKJP: Ewa Bugno: Wysowianka na gorące letnie dni - trwa przygotowanie do sezonu, Gazeta Krakowska, 2007-06-01 |
|
Nie przepadam za herbatkami owocowymi i w ogóle smakowymi. Herbata ma być herbatą. źródło: NKJP: Internet |
|
Program zakłada, że każdy uczeń powinien w szkole dostać szklankę mleka (może być smakowe) lub jogurt naturalny. źródło: NKJP: (pk): Łatwiej powiedzieć niż zrobić, Gazeta Krakowska, 2004-09-16 |