Miseczka pożywnego chłodnika litewskiego może znakomicie zastąpić danie mięsne. Przy przygotowaniu chłodników można popuścić wodze fantazji. Mogą one być bowiem przygotowywane na bazie jogurtów i śmietany, jak i bulionów.
źródło: NKJP: Juliusz Podolski: Gdy upał nie pozwala jeść, Gazeta Poznańska, 2005-07-22
Na przykład chłodnik litewski na botwince, z dodatkiem rozmaitych warzyw. To wspaniała potrawa, która może być zarówno pojedynczym daniem, jak i całym obiadem. Bo na przykład na dworze Radziwiłłów do chłodnika litewskiego podawano jeszcze oddzielnie gotowane jajka oraz szyjki raków.
źródło: NKJP: Tomasz Wosk: Schudłem 5 ton, Sztafeta, 2006
Chłodnik wymaga dodatku kwasu chlebowego, który nadaje mu charakterystyczny orzeźwiający posmak można go zastąpić płynem zbierającym się ponad warstwą mąki w żurku. Podobnie jak w chłodniku litewskim doskonałym dodatkiem są ugotowane na twardo jajka (pokrojone w kostkę i wymieszane z chłodnikiem).
źródło: NKJP: Chłodnik podlaski, Dziennik Polski, 2006-07-06
– Ma się całkiem nieźle, zaprosiła mnie jutro na obiad, obiecała chłodnik litewski i rolady, specjalnie dla ukochanego zięcia... [...].
źródło: NKJP: Manuela Gretkowska: Sceny z życia pozamałżeńskiego, 2003
Rozsławiony w „Panu Tadeuszu” A. Mickiewicza „chołodziec litewski” podawany był z pieczonym mięsem kury i cielęciny oraz szyjkami rakowymi. Współcześnie przygotowywane chłodniki litewskie mają znacznie mniej składników, ale są równie smaczne.
źródło: NKJP: Maria Janicka: Chłodniki z różnych stron świata, Trybuna Śląska, 2002-07-05