UKRYJ ODMIANĘ ROZWIŃ WSZYSTKO DRUKUJ

podpłomyk

Chronologizacja

1 połowa XV w., SStp

Odmiana

część mowy: rzeczownik

rodzaj gramatyczny: m3

liczba pojedyncza liczba mnoga
M. podpłomyk
podpłomyki
D. podpłomyka
podpłomyków
C. podpłomykowi
podpłomykom
B. podpłomyk
podpłomyki
N. podpłomykiem
podpłomykami
Ms. podpłomyku
podpłomykach
W. podpłomyku
podpłomyki

Pochodzenie

Od wyrażenia przyimkowego pod płomykiem; zob. płomień

Definicja

cienki płaski placek zrobiony z wody i mąki, pieczony na rozgrzanej blasze

Kwalifikacja tematyczna

CODZIENNE ŻYCIE CZŁOWIEKA Jedzenie i jego przygotowanie rodzaje pokarmu/potraw i ich cechy

Połączenia

  • piec podpłomyki

Cytaty

Żywiliśmy się rydzami koszonymi kosą i pieczonymi na blasze jak podpłomyki.

źródło: NKJP: Ewa Berberyusz: Moja teczka, 2006

Bez dostaw dobrej gatunkowo pszenicy (eksportowanej także do Europy) w Uzbekistanie już dawno zabrakłoby mąki na tradycyjne podpłomyki i inne swojskie wypieki.

źródło: NKJP: Henryk Suchar: Jak Kazach z Uzbekiem, Polityka, nr 2507, 2005-06-11

Myśmy chleba nie znali. Matka rozmieszała mąki z wodą i na blachę. To się nazywało podpłomyk. Czasem było masło, ale noży nie pamiętam.

źródło: NKJP: Ryszard Kapuściński: Busz po polsku, 2007

W XIX w. rodziny chłopskie coraz powszechniej zaczęły jadać chleb, który zaczął wypierać podpłomyki i placki.

źródło: NKJP: Andrzej Chwalba (red.): Obyczaje w Polsce: od średniowiecza do czasów współczesnych, 2004

Takie potrawy i produkty, jak przaśny chleb (podpłomyk, a później opłatek), miód, ziarna zbóż, grzyby, miały swe ukryte znaczenie.

źródło: NKJP: Barbara Buczek-Płachtowa: O polskich Wigiliach, EKO-U Nas, nr 8 (19), 2000

Data ostatniej modyfikacji: 18.02.2016
Copyright© Instytut Języka Polskiego PAN
Open toolbar

Menu dostępności

  • Powiększ tekst

  • Zmniejsz tekst

  • Wysoki kontrast

  • Resetuj